Glavni pregovarač Evropske unije (EU) Mišel Barnije upozorio je danas u Dablinu na opasnost od naglog prekida odnosa između Velike Britanije i EU ukoliko dve strane tokom godine ne uspeju da postignu dogovor o budućim vezama posle Bregzita.

„Sada je završena prva faza“, rekao je Barnije posle sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom, nekoliko dana pre zvaničnog istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

„Ako do kraja godine ne postignemo dogovor, neće biti uobičajena situacija i status kvo. Treba da se suočimo sa rizikom da budemo ispred provalije, posebno po pitanju trgovine“, rekao je evropski pregovarač.

U slučaju da Brisel i London ne postignu trgovinski dogovor, ekonomski odnosi dve strane će biti određeni prema propisima Svetske trgovinske organizacije, koji će biti manje povoljni jer će biti uvedeni carinski nameti na robu.

Barnije je rekao da London i Brisel nemaju mnogo vremena za postizanje dogovora tokom prelaznog perioda koji ističe krajem 2020. godine, kako je to tražio britanski premijer Boris Džonson.

Dve strane treba da se dogovore i o pitanjima bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Velika Britanija će u petak, 31. januara biti prva zemlja koja napušta EU.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.