“Tražićemo obavezno vakcinisanje studenata, nastavnika i osoblja”: Dva univerziteta u Kaliforniji nameravaju da uslove pohađanje nastave na fakultetima

0
(Beta/AP Photo/Damian Dovarganes, File)

(Beta) – Dva velika univerzitetska sistema u američkoj državi Kaliforniji, Univerzitet Kalifornije (UC) i Kalifornija stejt juniversiti (CSU), koji spadaju među najveće u SAD, saopštila su da nameravaju da traže obaveznu antikovid vakcinaciju za sve studente, nastavnike i osoblje na početku školske godine, na jesen. 

Nekoliko drugih američkih koledža takođe su naveli da će tražiti obaveznu vakcinaciju. 

Ova dva univerziteta koja uključuju deset kampusa za Univerzitet Kalifornije i 23 kampusa za Kalifornija stejt juniversiti (California State University), najveći su sistemi u visokom školstvu SAD i obuhvataju 280.000 odnosno 485.000 studenata.

“Ta dva univerziteta zajedno imaju više od milion studenata i zaposlenih u 33 univerzitetskih kampusa, tako da je ovo najsveobuhvatniji univerzitetski plan za kovid-19. vakcine u zemlji”, istakao je rektor CSU univerziteta Džozef Kastro u saopštenju.

Univerzitet Stanfrod takođe je juče objavio da će za njegovih 19.000 studenata biti obavezne vakcine kada počne nastava na jesen.

Studenti kojima je odobreno izuzeće od vakcinacije iz zdravstvenih ili verskih razloga će morati redovno da se testiraju na kovid-19.

U SAD se daju vakcije kompanija Fajzer i Moderna  na osnovu odobrenja Uprave za hranu i lekove za hitnu upotrebu, a zdravstveni zvaničnici očekuju da će najmanje jedna od tih vakcina dobiti i potpuno zvanično odobrenje do jeseni.

Primena vakcina Džonson i Džonsona je na pauzi zbog zabrinutosti zbog krvnih ugrušaka.