“Trauma, smrt, isceljenje, anoreksija…”: Ko je Luiz Glik, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

0
Foto: Profimedia

Američka pesnikinja Luuz Glik dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Rođena je 1943. godine i napisala je 12 zbirki poezije i knjiga eseja o poeziji. Najnoviju zbirku pesama objavila je 2014. godine. Među njenim delima su zbirke “Averno” (2006) i “Odana i virtuozna noć” (Faithful and Virtuous Night, 2014).

Tokom karijere duge šest decenija, istraživala je traumu, smrt i isceljenje u pesmama koje su kritičari ocenjivali i kao ispovedne.

Nobelov komitet je danas u obrazloženju nagrade naveo da se, iako poezija Luiz Glik ima autobiografske elemente, ona ne sme smatrati ispovednom jer teži univerzalnosti, preneo je Gardijan.

Glik je pisala i o problemu anoreksije sa kojim se borila dok je bila tinejdžerka, a o kojem je kasnije rekla da je bio rezultat njenih napora od uspostavi nezavisnost u odnosu na majku, kao i o smrti njene starije sestre koja se dogodila pre nego što se rodila.

Tokom terapijskog procesa, odlučila je da pohađa pesničke radionice, paraleleno sa studijama, i tada je počela da traga za svojim pesničkim glasom. Prvu zbirku poezije objavila je 1968. godine.

Dobile je Pulicerovu nagradu za zbirku pesama “Divlji Iris” 1993. godine. Nagradu Pesnika laureata dobila je 2003. godine, a Belu kuću posetila je 2016. godine, gde joj je tadašnji predsednik SAD Barak Obama dodelio Nacionalnu humanitarnu medalju.