“Trampova administracija je bahata i trula”: Raul Kastro ne može u SAD

0
Foto Profimedia

Kuba je osudila administraciju Donalda Trampa zbog njene “bahatosti i truleži”, osuđujući njenu odluku da ne dozvoli putovanje u SAD Raulu Kastru.

“Ovo je potez koji nema bilo kakav praktičan efekat i ima za cilj uvredu dostojanstva Kube i osećanja našeg naroda”, izjavio je ministar inostranih poslova Bruno Rodriges Parilja na skupu svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama, preneo je AP.

“To je mrvica koja privlači glasove kubansko-američke krajnje desnice”, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države uvele su u četvrtak sankcije bivšem kubanskom predsedniku Raulu Kastru i njegovoj deci, kao novi pritisak na Kubu zbog podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

“Kao prvi sekretar Oružanih snaga Kube, Kastro je odgovoran za podršku te zemlje režimu bivšeg venecuelanskog predsednika Madura kroz nasilje, zastrašivanje i represiju”, naveo je u saopštenju američki državni sekretar Majk Pompeo, ponavljajući stav Vašingtona da Maduro nije legitimni predsednik Venecuele.

Pompeo tvrdi da su kubanske bezbednosne snage, u dogovoru s Madurovom vojskom i obaveštajnom službom, bile umešane u gruba kršenja i zloupotrebu ljudskih prava, uključujući torturu, preneo je Rojters.

Raul Kastro se povukao sa mesta šefa države, ali je i dalje na čelu vladajuće Komunističke partije Kube.