Bivši Trampov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz predao je izabranoj komisiji Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol od 6. januara PowerPoint prezentaciju u kojoj je preporučio Donaldu Trampu da proglasi vanredno stanje zbog „ugrožene nacionalne bezbednosti“ kako bi se vratio na mesto predsednika, piše Gardijan.

Izabrani komitet je siguran da je postojala bar neka koordinacija između Trampove administracije i organizatora protesta na Kapitolu 6. januara.

Činjenica da je Medouz posedovao PowerPoint prezentaciju dan pre napada na Kapitol sa detaljima o načinima za izvođenje državnog udara sugeriše da je barem bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave inauguraciju Džoa Bajdena 6. januara.

PowerPoint fajl, pod nazivom „Izborna prevara, strano mešanje i opcije za 6. januar“, dao je nekoliko preporuka koje Tramp treba da ispuni kako bi zadržao predsedničku funkciju u drugom mandatu na osnovu laži i razotkrivanja zavera o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Medouz je predao verziju prezentacije koju je dobio u putem mejla i koja se sastojala od 38 stranica.

Gardijan je pregledao drugu verziju PowerPoint-a na 36 stranica označenu za distribuciju što je različit fajl u odnosu na ono što je dobila izabrana komisija.

Naslov i suština dokumenata su isti.

Senatore i članove Kongresa prvo treba obavestiti o stranom mešanju, navodi se PowerPoint prezentaciji, pri čemu bi Tramp mogao da proglasi vanrednu situaciju, da proglasi elektronsko glasanje nevažećim i zatraži od Kongresa da se dogovori o ustavno prihvatljivom leku.

Postojale su i tri opcije da tadašnji potpredsednik Majk Pens zloupotrebi svoju uglavnom ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sednici Kongresa 6. januara, kada je Bajdenu trebalo da bude potvrđena pobeda i jednostrano vrati Trampa u Belu kuću.

Konačna opcija za Pensa je slična opciji koju su istovremeno 4. i 5. januara predlagali Trampovi savetnici – predvođeni advokatima Rudijem Đulijanijem i Džonom Istmanom, kao i Trampov strateg Stiv Benon – koji su radili iz hotela Vilard u Vašingtonu.

Gardijan je prošle nedelje otkrio da je negde između 5. januara kasno uveče i ranih sati 6. januara, nakon što je Pens odbio da nastavi sa takvim planovima, Tramp tada vršio pritisak na svoje savetnike da mu ponude način kako da u potpunosti zaustave Bajdenovu sertifikaciju.

Preporuke i za Trampa i za Pensa bile su zasnovane na ludim i nepotkrepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i lažnu tvrdnju da su „Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad izbornim sistemom“ u osam ključnih saveznih država.

Tadašnji vršilac dužnosti generalnog tužioca Džef Rozen i njegov prethodnik Bil Bar – obojicu imenovao Tramp – do 5. januara su već utvrdili da ne postoje dokazi o prevari birača koji bi mogli da promene ishod izbora 2020.

Istražitelji Predstavničkog doma rekli su da su pronašli PowerPoint fajl u više od 6.000 dokumenata koje je Medouz predao odabranoj komisiji.

Taj fajl je predstavljen 4. januara velikom broju republikanskih senatora i članova Kongresa, prenosi Gardijan. Trampovim advokatima koji rade u hotelu Vilard nije prikazana prezentacija, prema izvoru upoznatom s tim.

Međutim, izabrani komitet je rekao da je u materijalima koji je predao Medouz pronašao njegove tekstualne poruke sa članom Kongresa, koji je Medouzu govorio o „veoma kontroverznom“ planu da se pošalju izborni spiskovi za Trampa na zajedničku sednicu Kongresa.

Medouz je odgovorio: „Sviđa mi se.“

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.