Tramp više nema zaštitu od krivičnog gonjenja, a istrage se nastavljaju: Za njega je to samo “lov na veštice”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Istrage državnog tužilaštva u Njujorku i okružnog tužilaštva na Menhetnu o poslovanju Donalda Trampa i njegove porodične kompanije godinama pre nego što je bio predsednik povećavaju pravnu opasnost za njega, jer više ne uživa zaštitu od krivičnog gonjenja i mogu uticati na njegovu političku budućnost, ocenjuju svetski mediji.

Portparol državnog tužilaštva u Njujorku rekao je da istraga te kancelarije o poslovanju bivšeg predsednika Trampa sada ima i krivičnu komponentu, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Time je, kako ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), proširena višemesečna istraga o Tramp organizaciji koja je bila usredsređena na prevaru u građanskoj parnici, ali se pridružila i istrazi okružnog tužilaštva na Menhetnu.

Okružno tužilaštvo na Menhetnu vodi istragu o mogućim bankarskim prevarama i drugim potencijalnim krivičnim delima, dok lokalni tužilac u oblasti Atlante istražuje da li je Tramp prošle godine neprikladno pokušao da utiče na izborne zvaničnike.

Ranije je Tramp istragu njujorškog državne tužiteljke Letiše Džejms, članice Demokratske partije, nazvao stranačkim “lovom na veštice”.

Najava državnog tužilaštva u Njujorku da proširuje istragu protiv Trampovog poslovnog carstva s građanske na krivičnu nije nužno pokazatelj da planira podnošenje krivične prijave, ali ako bi se to dogodilo, državni tužilac to može učiniti putem okružnog tužilaštva na Menhetnu, ukazuje Asošiejtid pres.

Istraga okružnog tužioca na Menhetnu Sajrusa Vensa Džuniora traje već dve godine i počela je ispitivanjem novčanih isplata ženama u Trampovo ime i primerenosti otpisa poreza koje je Tramp organizacija potraživala na milione dolara isplaćenih savetničkih naknada, uključujući novac koji je otišao Trampovoj kćeri Ivanki.

Vensova kancelarija nije javno potvrdila šta tačno istražuje, pozivajući se na pravila tajnosti ali, dodaje AP, neki detalji objavljeni su tokom pravne bitke za pristup Trampovoj poresknoj evidenciji koju je tužilac napokon dobio u februaru.

Najava državnog tužilaštva u Njujorku predstavlja još jednu eskalaciju pravne opasnosti s kojom se Tramp i njegova porodica suočavaju jer je povećan broj krivičnih istraga protiv bivšeg predsednika SAD samo četiri meseca pošto je otišao s funkcije, ukazuje Rojters.

Sudski zapisi pokazuju da se istrage državnog tužioca u Njujorku i okružnog tužilaštva na Menhetnu, iako odvojene ipak preklapaju.

Između ostalog, obe ispituju kako su Tramp organizacija i njeni agenti procenili vrednost Seven Springsa, imanja od 212 hektara severno od Menhetna koje je Tramp kupio 1995.

Nakon što su propale Trampove ambicije da tamo izgradi golf igralište i luksuzne domove, imovina je postala sredstvo za poresku olakšicu.

Tramp je 2015. potpisao konzervatorski servis – ugovor o nerazvoju dobra površine 158 hektara.

Državno tužilaštvo navodi u sudskom spisu da je procenitelj kojeg je Tramp unajmio pre sporazuma o konzervaciji odredio vrednost imovine na 56,5 miliona dolara, a vrednost olakšice na 21,1 miliona dolara – iznos koji je Tramp tražio kao odbitak poreza na dohodak.

Državna tužiteljka u Njujorku kaže da je otvorila istragu pošto je Trampov bivši advokat Majk Koen svedočio pred Kongresom da su Trampovi finansijski izveštaji izmanipulisani kako bi uštedeli novac na zajmovima ili smanjili porez na nekretnine.

Čini se da je odluka državnog tužioca povećala pravni rizik s kojim se suočava bivši američki predsednik u Njujorku, gde su se paralelne istrage dva tužilaštva ušle dublje u Trampove komplikovane finansije nego što je to učinila policija, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Pre se činilo da je opasnost koju predstavlja građanska istraga državne tužiteljke u Njujorku bila samo finansijska – vrsta tužbe s kojom se Tramp pre suočavao zbog Univerziteta Tramp i svoje dobrotvorne organizacije. To ga je koštalo, ali nije pretilo slobodi.

Međutim, naglašava list, sada bi Džejms u saradnji s okružnim tužilaštvom na Menhetnu, mogla tražiti i krivične kazne.

Vensov tim je početkom ove godine pribavio Trampove lične i poslovne poreske prijave za poslednjih osam godina i u procesu je opsežne forenzičke procene tih dokumenata i drugih evidencija na milion stranica.

Sada kada više ne uživa zaštitu od krivičnog gonjenja, najnoviji razvoj događaja će Trampu predstavljati problem, ocenjuje BBC, dodajući da to što se bivši predsednik SAD suočava, ne sa jednom već dve krivične istrage, predstavlja značajan razvoj događaja koji bi mogao imati posledice na njegovu političku budućnost.

Državna tužiteljka Njujorka očigledno veruje da postoji dovoljno stvari koje opravdavaju pomeranje istrage s građanske na krivičnu.

U kombinaciji s postojećom istragom tužioca na Menhetnu o poreskim prijavama bivšeg predsednika, Trampa očekuje složena i zamršena pravna bitka – za koju i dalje tvrdi da ne bi trebalo da postoji, ali koju sada skoro izvesno ne može da izbegne, ukazuje britanski javni servis.