Američki predsednik Donald Tramp izašao je iz iranskog nuklearnog sporazuma zato što je taj sporazum povezan sa njegovim prethodnikom Barakom Obamom, proizilazi iz nove procurele diplomatske depeše bivšeg britanskog ambasadora u SAD, objavljene danas u medijima.

Donald Tramp se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz „diplomatskog vandalizma“, kako bi prkosio svom prethodniku Baraku Obami, napisao je bivši britanski ambasador u Vašingtonu Kim Derok u novootkrivenom šokantnom dopisu Dauning stritu, prenosi Mejl on sandej.

Derok je naveo da se američki predsednik povukao iz nuklearnog sporazuma „iz ličnih razloga“ i nagovestio da je bilo podela među njegovim najbližim saradnicima.

„Administracija se oslanja na akt diplomatskog vandalizma izgleda zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti .. radi se o Obaminom sporauzumu“, napisao je ambasador Kim Darok u diplomatskoj depeši maja 2018. godine, prenosi britanaski dnevnik Mejl on Sandej.

Ovaj dokument deo je druge serije poverljivih izveštaja koji su procurili i objavljeni su danas u tom britanskom dnevniku. Prvi telegrami kritični prema Trampovoj administraciji, koji su se pojavili u medijima pre nedelju dana, izazvali su besnu reakciju američkog predsednika i ostavku britanskog ambasadora Daroka.

Britanski list objavio je najnovije procurele dokumente i pored upozorenja britanske policije da mediji to ne rade.

U maju 2018. godine, Boris Džonson, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova otišao je u Vašington da pokuša da ubedi američkog predsednika da ne izvuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa svetskim silama.

U depeši poslatoj posle toga ambasador Kim Darok otkrio je podele u Trampovom timu oko te odluke, i kritikovao je nedostatak dugoročne strategije Bele kuće.

„Ne mogu da formulišu nikakvu strategiju za dan posle i kontakti sa Stejt departmentom jutros ne ukazuju ni na kakav plan za pružanje ruke partnerima i saveznicima, bilo u Evropi ili u regionu“, napisao je ambasador.

On je takođe preneo da se američki državni sekretar Majk Pompeo „suptilno distancirao i govorio o ‘odluci predsednika’“ za vreme razgovora sa Borisom Džonsonom.

Prema bivšem britanskom ambasadoru Majk Pompeo je nagovestio da je beuzspešno pokušao da ‘proda’ revidiran tekst sporazuma Donaldu Trampu, piše Mejl on Sandej.

Nuklearni sporazum je postignut 2015. između Irana i šest svetskih sila – SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke i omogućio je ukidanje dela sankcija Teheranu u zamenu za iransko obavezivanje da neće razvijati nuklearno oružje. Tramp je 8. maja 2018. najavio da se SAD povlači iz sporazuma.

Ranije procurele depeše, prošle nedelje, u kojima Tramp nije prikazan u mnogo povoljnom svetlu izazvale su buru između Velike Britanije i njenog bliskog saveznika SAD. Ambasador Derok podneo je ostavku u sredu ocenivši da je nemoguće da više obavlja taj posao.

Britanska vlada naložila je istragu o izvoru curenja poverljivih dokumenta i policija je otvorila istragu o mogućem kršenju Zakona o zvaničnim tajnama.

U tim istragama identifikovan je izvor curenja, piše danas Sandej tajms. Prema tom listu, osumnjičeni je britanski zvaničnik koji je imao pristup arhivama ministarstva spoljnih poslova. Britanska policija juče je optužena da preti slobodi štampe pošto je uputila upozorenje medijima da ne objavljuju poverljive dokumente.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.