Tramp tužio vladu SAD: Zahteva da se pregled materijala koji je zaplenio FBI privremeno blokira

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa koji je FBI izvršio u njegovoj kući u Mar-a-Lagu na Majamiju, tražeći poverljiva dokumenta koja Tramp nije smeo da poseduje, prenosi Gardijan.

Tramp je u ponedeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koji je zaplejen 8. avgusta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu, dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, uključujući materijal CIA, Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i FBI-a, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na više osoba upućenih u istragu.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u januaru, podseća Njujork tajms.

Trampovi saradnici su američkom Ministarstvu pravosuđa dali drugi set dokumenata u junu, dok je treća serija zaplenjena u raciji FBI-a ranije ovog meseca.

Ministarstvo pravosuđa nije za sada odgovorilo na zahtev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsednika, prenosi N1.

FBI je tokom pretresa Trampove kuće zaplenio 11 kompleta klasifikovanih materijala, od kojih su neki bili označeni kao „vrlo poverljivi“ – najviši nivo tajnosti rezervisan za najstrože čuvane podatke američke nacionalne bezbednosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.