Tramp smenio šefa Pentagona

0
Foto: Profimedia

Još uvek formalni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je na Tviteru da je otpustio ministra odbrane Marka Espera i da će dosadašnji direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristofer Miler biti vršilac dužnosti, kao i da odluka “odmah stupa na snagu”, prenosi CNN.

Napetost između Espera i Trampa traje duže vreme, a ministar odbrane je pre nekoliko nedelja kovertirao ostavku, svestan da će ga Tramp otpustiti u nekom trenutku, preneo je CNN, pozivajući se na svoje izvore.

Razdor između Espera i Bele kuće produbljen je tokom juna kada je ministar odbrane rekao da ne podržava upotrbu vojske za gušenje protesta širom zemlje povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Esper je tada rekao da bi vojska trebalo da reaguje samo kao krajnje rešenje, u slučaju kada zakon to dozvoljava.

Njegove primedbe nisu lepo prihvaćene u Beloj kući.

Izvori CNN-a tvrde da Tramp nije poštovao Espera, ostavljajući šefa Pentagona bez mogućnosti da donosi krupne odluke.

Tramp je javno kritikovao rukovodostvo Pentagona optužujući ih da vode ratove kako bi uvećali profit dobavljača vojne oprame. Esper je tada pozvao šefa kabineta Marka Medouza i žalio se na Trampovo postupanje.

Podsetimo, Esper je na funkciju stupio u julu 2019. godine, nakon potvrde u Senatu.

Prethodni ministar Džejms Matis podneo je ostavku u decembru 2018. godine zbog Trampove odluke da povuče vojsku iz Sirije usred borbe protiv Islamske države, napuštajući tako Kurde, saveznike američke vojske.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500