Tramp šalje dodatne federalne snage bezbednosti u Portland zbog protesta

0
Foto: Beta (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa šalje najmanje 100 pripadnika federalnih snaga bezbednosti u Portland jer se protesti u najvećem gradu države Oregon zaoštravaju, objavio je u ponedeljak Vašington post.

Šerifska služba SAD-a (U. S. Marshals Service) odlučila je da pošalje 100 pripadnika snaga bezbednosti kako bi osnažili snage  koje čuvaju zgradu Saveznog suda u Portlandu, navodi Vašington post, pozivajući se na interni mejl.

Lokalne vlasti u Portlandu protive se raspoređivanju federalnih snaga u gradu.

Šta se događa u Portlandu?

Miran protest se juče pretvorio u intenzivan sukob demonstranata i policije u Portlandu, najvećem gradu savezne američke države Oregon.

Noć koja je počela nepotvrđenim pucanjem iz vatrenog oružja i nalaženjem džaka s municijom i “Molotovljevim koktelima” usred mirnog protesta, pretvorila se u intenzivan sukob demonstranata i policije. 

Američki agenti su pre zore nekoliko puta ispaljivali suzavac i bombe za zaslepljivanje kako bi rasterali masu demonstranata ispred Federalnog suda.

Neki demonstranti su se popeli na ogradu suda, a drugi su ispaljivali rakete za vatromet, pokušavali da probiju kapiju i usmeravali zrake lasera na policiju.

Protesti nisu prestali ni tokom vikenda u Portlandu u znak podrške rasnoj pravdi i reformi policije u SAD, pogođenim nasiljem.

Demonstranti su zapalili sud u Ouklendu, u Kaliforniji, vozila su zapaljena u Ričmondu u Virdžiniji, u Ostinu u Teksasu je ubijen naoružani demonstrant, a dve osobe su povređene u Aurori, u Koloradu, kada ih je pregazio automobil.

U Portlandu, gde su savezni agenti raspoređeni radi zaštite federalne imovine SAD, savezni sud je meta demonstranata.

U tom gradu već dva meseca traju protesti, još od smrti crnca Džordža Flojda prilikom hapšenja u Mineapolisu u maju.

Predsednik Donald Tramp je rekao da je poslao savezne agente u Portland da zaustave nemire, ali državni i lokalni zvaničnici su rekli da to samo pogoršava situaciju.

(Beta)