Tramp predložio pomeranje debata za po sedam dana, Bajden odbio

0
Profimedia

(Beta-AP) – Predsednik SAD, republikanac Donald Tramp predložio je da preostale dve predsedničke debate, u kojima mu je rival predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden, budu pomerene za po nedelju dana kako bi bile održane licem u lice, a ne virtuelno.

Izborni štab Bajdena (77) ubrzo je odbio predlog Trampa (74) za pomeranje termina treće debate, zakazane za 22. oktobar.

Komisija za predsedničke debate saopštila je ranije danas da će rivali u drugoj debati “učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija, radi zaštite zdravlja i bezbednosti svih učesnika druge predsedničke debate”. Navela je da će voditelj debate ostati u Majamiju, gde je drugo sučeljavanje licem u lice trebalo da bude održano 15. oktobra.

Tramp, zaražen korona virusom, nekoliko minuta kasnije je rekao da “neće da učestvuje u virtuelnoj debati”.

Za razliku od Trampa, Bajdenov izborni štab je naveo da je kandidat demokrata spreman za virtuelnu debatu i da se “raduje direktnom obraćanju američkom narodu”.

Bajdenov štab je potom, a pre nego što je Tramp predložio odlaganje druge i treće debate za po sedam dana, naveo da će kandidat demokrata sam učestvovati na događaju 15. oktobra i predložio odlaganje drugog duela za 22. oktobar, dan u kojem je planirano treće sučeljavanje predsedničkih kandidata.

Trampa su iz Bajdenovog štaba optužili da odbijanjem učešća u virtuelnoj debati pokušava da “izbegne odgovornost” tako što se neće direktno suočiti s biračima.

Nakon što je Tramp odbio učešće u virtuelnoj debati, njegov izborni štab je saopštio da će šef Bele kuće umesto televizijskog duela s Bajdenom 15. oktobra održati predizborni miting.

“Patetično je što čudovišta iz močvare u Komisiji za predsedničke debate sada hitro staju u odbranu Bajdena jednostranim otkazivanjem debate licem u lice”, rekao je šef Trampovog izbornog štaba Bil Stepin.

Stepin je dodao da “bezbednost svih učesnika može lako da bude postignuta bez otkazivanja prilike da birači vide (sučeljavanje) oba kandidata licem u lice”.

Debata kandidata za potpredsednika SAD, republikanca Majka Pensa i demokrate Kamale Haris, noćas je održana u Solt Lejk Sitiju. Radi smanjenja mogućnosti zaraze korona virusom, Pens i Haris su bili udaljeni 3,7 metara jedno od drugog i razdvojeni dvema barijerama od pleksiglasa.

Tramp je 1. oktobra, 48 sati posle prve debate s Bajdenom, pozitivno testiran na korona virus, a ubrzo i njegovi brojni saradnici. Od 2. do 5. oktobra bio je u bolnici, gde je lečen od infekcije.

Kada je izašao iz bolnice u ponedeljak, Tramp je i dalje bio zarazan, a lekari kasnije nisu objavljivali detalje o njegovom zdravstvenom stanju.

Prema smernicama Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, osobe sa umerenim simptomima zaraze korona virusom mogle bi da budu zarazne 10 dana, koliko bi trebalo i da ostanu u izolaciji.

Prva predsednička debata, 29. septembra u Klivlendu, bila je haotična i obeležena ličnim uvredama, napadima i čestim Trampovim i povremenim Bajdenovim upadanjem u reč sagovornika.

Predsednički izbori su zakazani za 3. novembar. Ankete daju jasnu prednost Bajdenu u odnosu na Trampa.