Tramp podržao Orbana pred izbore: “Taj čovek stvarno voli svoju zemlju”

0
EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

(Beta) – Mađarski premijer Viktor Orban uoči možda najznačajnijih izbora u poslednjih deset godina na kojima se suočava s ujedinjenom opozicijom, dobio je podršku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji nastavlja da podržava strane autoritarne lidere, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa.

Tramp je 3. januara formalno obećao “punu podršku” mađarskom krajnje desničarskom lideru koji se hvali time što je pretvorio svoju zemlju u “iliberalnu državu”, piše Njujork tajms.

Orban i njegova stranka, kako ističe list, konstantno su konsolidovali vlast u Mađarskoj slabljenjem nezavisnih i demokratskih institucija u zemlji – ograničavanjem slobode štampe i menjanjem izbornih zakona u korist njegove partije, promenom školskih udžbenika, izmenom Ustava i sastava pravosuđa.

Dok su ti postupci izazivali zaprepašćenje u Evropskoj uniji, Orban je, ukazuje Njujork tajms, privukao pažnju konzervativnih američkih političkih krugova posle višegodišnjih agresivnih operacija uticaja za jačanje njegovog imidža u SAD.

Prošle jeseni je Taker Karlson, voditelj s najboljim rejtingom na konzervativnom televizijskom kanalu Foks njuz, emitovao svoju emisiju nedelju dana iz Budimpešte i rekao da Mađarska može da ponudi “mnogo lekcija”.

Takođe, dodaje list, bivši potpredsednik SAD Majk Pens posetio je Mađarsku prošle godine gde je učestvovao na konferenciji o konzervativnim vrednostima, dok Američka konzervativna unija planira skup u toj državi.

Tramp je izrazio neobičnu podršku na izborima u nekoj stranoj zemlji stajući uz Orbana, desničarskog populističkog lidera optuženog za podrivanje demokratije i pomeranje ka autokratiji tokom više od decenije na vlasti, ukazuje Vašington post.

“Viktor Orban iz Mađarske zaista voli svoju zemlju i želi sigurnost za svoj narod”, naveo je Tramp u saopštenju. “On je uradio moćan i divan posao u zaštiti Mađarske, zaustavljanju ilegalne imigracije, otvaranju radnih mesta, trgovini i trebalo bi mu i na predstojećim izborima omogućiti da to nastavi. On je snažan vođa i poštuju ga svi. On ima moju punu podršku da ponovo bude izabran za premijera!”

Iako je zagovarao “iliberalnu demokratiju” i postao parija među članicama EU, Orban je, dodaje vašingtonski list, postao miljenik pojedinih s desnog krila u SAD.

S druge strane, ističe Vašington post, posle izgubljene trke na predsedničkim izborima 2020. Tramp je ostao delimično aktivan u politici tako što je često podržavao istomišljenike među republikanskim kandidatima na izborima po SAD.

Trampova podrška Orbana nije prvi put da bivši predsednik podupire kampanju populističkog stranog lidera optuženog za narušavanje demokratskih normi, ukazuje Politiko, dodajući da je Tramp prošlog oktobra podržao kandidaturu za reizbor brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp se, dodaje američki portal, redovno hvalio svojim odnosima s autoritarnim liderima, diktatorima i drugim moćnicima na svetskoj sceni, za razliku od lidera demokratskih zemalja i tradicionalnih saveznika SAD. Prošlog meseca je izjavio da su oni s kojima je najbolje sarađivao zapravo bili tirani.

Nasuprot tome, ističe Politiko, Džo Bajden je zauzeo oštriju liniju prema Viktoru Orbanu. Uoči njegovog virtuelnog samita za demokratiju prošlog meseca, Mađarska je bila jedina članica Evropske unije kojoj američki predsednik nije uputio poziv.

Nakon što je Orban podržao Trampa u njegovim kandidaturama za Belu kuću 2016. i tokom neuspešnog pokušaja 2020, sadašnja Trampova podrška Orbanu dolazi uoči verovatno najvažnijih izbora u Mađarskoj u više od 10 godina, ističe Blumberg.

Mađarski lider se po prvi put suočava s ujedinjenom opozicijom na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u aprilu i koji bi mogli biti najteži s kojima se Orban suočio u svoja poslednja četiri mandata od povratka na vlast 2010. godine.

Iako je malo verovatno da će Trampova podrška uticati na birače u Mađarskoj, za Orbana je to, prema oceni Blumberga, potvrđivanje njegovog rada na negovanju odnosa s američkom Republikanskom partijom, posebno kao način da se suprotstavi kritikama demokratskih administracija zbog produbljivanja veza sa Rusijom i Kinom i erozije demokratskih standarda.