Tramp: “Odlični rezultati terapije u borbi protiv koronavirusa, od sutra će se primenjivati u Njujorku i širom sveta…”

0
Beta - AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da su odlični rezultati terapije protiv koronavirusa i da će ona od sutra biti primenjena u Njujorku i drugim mestima širom sveta.

On je uz taj tvit priložio i link ka tekstu koji je objavio Njujork post, a koji donosi priču o čoveku sa Floride koji tvrdi da ga je, pošto mu je dijagnostifikovan koronavirus, lek protiv malarije, koji Tramp propagira u lečenju koronavirusa, spasao sigurne smrti.

Rio Đardinijeri (52) rekao je da se pet dana borio sa strašnim bolovima, glavoboljom, kašljem i malaksalošću nakon što se zarazio koronavirusom verovatno u Njujorku.

Lekari su mu dijagnostifikovali koronavirus i upalu pluća i stavili ga na respirator.

Ubrzo su mu saopštili i da neće moći mnogo da učine.

Međutim, prijatelj mu je prosledio članak o leku koji se već decenijama koristi u borbi protiv malarije.

Pojedine studije nedavno su otkrile da ovaj lek može biti delotvoran za lečenje COVID-19, iako ga zdravstveni zvaničnici nisu odobrili u tu svrhu.

Pošto je bio na ivici smrti, predložio je lekarima da mu daju taj lek, što su oni i, kako tvrdi, učinili.

Posle sat vremena, kaže da je osetio kako mu srce tuče u grudima, dva sata kasnije, dodaje, imao je još jednu epizodu gušenju.

Tokom noći davali su mu, kako kaže, Benadril i neke druge lekove.

Kasnije, tokom jutra, kaže, “kao da se ništa nikada nije dogodilo”.

Od tada nije imao temperaturu niti bolove, ponovo je mogao da diše. Đardinijeri je rekao i da doktori veruju da epizode koje je doživeo nisu reakcija na lek, već da se njegovo telo bori protiv virusa.

Đardinijeri je rekao i da je u subotu imao terapiju, tri doze leka, i da se nada da će ga otpustiti iz bolnice za pet dana.

“Za mene nema sumnje”, rekao je. “Ovaj lek mi je spasao život”, zaključio je Đardinijeri.