Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir: “Uradio je više nego mnogi prethodni

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

“Dejli mejl” navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede, koji je pohvalio američkog predsednika za napore na rešavanju sukoba u svetu.

On je ocenio da je Tramp učinio više da se postigne mir između država od većine drugih kandidata za nagradu za mir.

“Mislim da je napravio puno više za stvaranje mira između nacija nego mnogi drugi prethodni dobitnici nagrade”, rekao je za “Foks njuz”.

Tibring-Gjede, koji je i predsedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, rekao je da je Trampova administracija igrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela.

On je dodao da je Tramp imao ključnu ulogu u olakšavanju kontakata između sukobljenih strana i u stvaranju nove dinamike u drugim dugotrajnim kontaktima, kao što je spor oko granice u Kašmiru između Indije i Pakistana, sukob između Severne i Južne Koreje, kao i pitanje nuklearnih kapaciteta Severne Koreje.

Ovo nije Trampova prva nominacija za Nobelovu nagradu za mir. Tibring-Gjede i drugi norveški službenik nominovaali su ga za nagradu nakon što se 2018. godine u Singapuru susreo sa severnokorejskim diktatorom Kim Džong Unom. Navodno ga je tada za Nobela nominovao i tadašnji japanski premijer Šinzo Abe.

Tibring-Gjede član je stranke Fremskritspartiet, populističke stranke s desnice koja se zalaže za desno orijentisanu libertarijansku ideologiju.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir neće biti objavljen pre oktobra 2021. godine.