Lider demokratske manjine u američkom Senatu Čak Šumer istakao je da predsednik Donald Tramp nema ovlašćenja da uđe u rat sa Iranom bez odobrenja Kongresa.

„Ne treba liti suze zbog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, ali je predsednik Tramp trebalo da konsultuje čelnike Kongresa pre akcije američkih snaga“, izjavio je Šumer u Senatu nakon ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija u Iraku.

On je ukazao na to da je operacija protiv Sulejmanija izvedena bez posebnog odobrenja i prethodnog obaveštenja ili konsultacije sa Kongresom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ja sam član grupe 8, koja se uobičajeno obaveštava o operacijama ovog značaja, ali nisam obavešten,“ kazao je Šumer, prenosi B92.

Dodao je da će Trampu biti potrebno odobrenje Kongresa i američkih građana i ako planira znatno povećanje trupa i potencijalna neprijateljstva u dužem periodu.

Američki zvaničnici najavili su danas slanje blizu 3.000 dodatnih trupa na Bliski istok iz predostrožnosti zbog rastućih pretnji američkim snagama u regionu.

Zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, naveli su da će se novi vojnici pridružiti snagama od oko 750 vojnika, koji su ranije ove nedelje poslati u Kuvajt, prenosi Rojters.

SAD su od maja već rasporedile 14.000 dodatnih vojnika u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.