Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u Tokiju da SAD i Severna Koreja imaju uzajamno „veliko poštovanje“, uprkos zastoju u pregovorima o nuklearnom programu i nedavnim probama oružja u Severnoj Koreji.

„Mnoge dobre stvari će se desiti u Severnoj Koreji… Prešli smo dug put“, rekao je Tramp na početku razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Tramp je dodao da je izgrađeno dobro poštovanje, „čak i veliko poštovanje između SAD i Severne Koreje“.

Američki predsednik se nalazi u Tokiju i ta poseta je deo diplomatske ofanzive japanskog premijera Abea za koju analitičari kažu da je zasad spasila Japan od Trampovih protekcionističkih mera.

Tramp je pomenuo mogućnost pregovora s Iranom tokom razgovora sa Abeom koji planira put u Iran.

„Zaista verujem da bi Iran želeo da razgovara, a ako to želi, razgovaraćemo“, rekao je Tramp, prenosi Slobodna Evropa.

„Videćemo šta će se desiti, ali je jedna stvar sigurna, a to je da premijer Abe ima bliske odnose sa iranskim liderima… Niko ne želi da se dogode strašne stvari, pogotovo ne ja“, dodao je američki predsednik.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp u nedelju je izjavio da će se Iran suočiti sa „zvaničnim krajem“ ako ponovo zapreti Vašingtonu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.