“Tramp je okupio ljude kod Kapitola da bi doveo u red svoje, a onda je bacio kanister goriva na vatru koja je dugo tinjala”: Priča o američkom (Trampovom) fijasku

0
Beta/AP Photo

Problem sa Trampovim stavovima i izjavama je što su nekada toliko lude i kontradiktorne da mnogi i ne obrate pažnju na njih. To zavredi “puš” na aplikaciji i vest koja je iz domena “Pogledajte šta je Tramp danas smislio”, i obično se završi tamo gde je i počelo – na Tviteru. Poslednji pokušaj bio je njegov razgovor sa državnim sekretarom Džordžije, čije je detalje otkrio “Vašington post”, tokom kojeg ga je ubeđivao da mu “pronađe” dovoljno glasova. 

Ovog puta bilo je ozbiljnije od telefonskog razgovora. Petog januara, dan uoči izbora za Senat u Džordžiji i zasedanja Predstavničkog doma na kojem je trebalo da se pročitaju i potvrde rezultati Elektorskog koledža, Tramp se probudio sa spasonosnom idejom: njegov potpredsednik Majk Pens će srušiti glasanje, vratiti ih na ponovno odlučivanje saveznim državama, a one u kojima su na vlasti republikanci će od “lažnog” zbira oduzeti glasove koje je Bajden dobio raznim prevarama. Tako će Tramp biti proglašen za pobednika.

Ovaj plan, naravno, bio je nemoguć. A bio je i nelegalan, što je Pens rekao Trampu. Ali Tramp nije odustajao, nisu odustajali ni njegovi birači. Ukoliko Pens neće milom da uradi ono što predsednik želi, možda će biti primoran na to. Zato je Tramp, barem na početku, okupio pristalice nadomak Kapitola: ne da bi zaplašio demokrate, već da bi doveo u red svoje. Nedugo pre nego što je počeo napad, na kraju Trampovog impromptu obraćanja, čitava porodica plesala je uz pesmu “Gloria”. Predsednik je izgledao ubeđen da će Tramp uraditi “pravu stvar”. 

Plan sigurno nije bio razrađen u njegovoj glavi, a mnogi bi njegovi rivali rekli da je malo šta ikada razrađeno u njegovoj glavi. Da li je razmišljao o posledicama kada je bacio kanister goriva na vatru koja je odavno tinjala? Zar nije mogao da pretpostavi da će sve biti jedan veliki, ružni, sramni fijasko?

Odlomak iz velike priče o tome kako se urušila Amerika, koji je objavljen u novom broju Nedeljnika. Rat na, oko i protiv Tvitera, juriš na Kapitol, anatomija jednog pokušaja ustanka i priča o najotvorenijem tajnom državnom udaru… Uz svaki primerak Nedeljnika na poklon dobijate i Njujork tajms na srpskom jeziku, gde je takođe glavna tema Trampov pucanj u demokratiju.