“Tramp je još u septembru dobio izveštaj o tome šta bi pandemija mogla da napravi u SAD. Nije istina da nije moglo da se predvidi…”

0
Foto: Profimedia

Bivši ekonomista u Tramapovoj administraciie Todas Filipson rekao je u petak da je njegov tim upozorio Belu kuću na opasnosti od nadolazeće pandemije oko tri meseca pre nego što se veruje da je Covid-19 ušao u Sjedinjene Države.

Filipson je tri godine bio vršilac dužnosti predsedavajućeg CEA, jednog od ekomoskih saveta u okviru administracije, pre nego što je u junu odstupio da bi nastavio svoju profesorsku ulogu na Univerzitetu u Čikagu.

U petak je rekao za CNN da je on autor izveštaja CEA pod nazivom “Ublažavanje uticaja pandemijskog gripa kroz inovacije vakcinom” u kojem je upozorio da bi pandemija mogla da ubije čak pola miliona Amerikanaca i prouzrokuje do 3,79 milijardi dolara štete američkoj ekonomiji.

Do sada je Tramp insistirao da niko nije mogao predvideti ili sprečiti izbijanje koronavirusa, ali je novinarka CNN-a istakla da je Filipsonov izveštaj predstavljen visokim dužnosnicima Bele kuće u septembru prošle godine.

„Rekli ste im prošle godine na najvišim nivoima Bele kuće da bi ovo moglo da se dogodi“, rekla je ona.

Filipson je priznao da je izveštaj predstavljen predsedniku Trampu.

“Bela kuća je u potpunosti svesna onoga što CEA iznosi”, rekao je.