“Tramp javno hvali ukidanje prava na abortus, ali se plaši posledica uoči dva izborna ciklusa”: Posledice odluke Vrhovnog suda na jednu kampanju

0
EPA-EFE/LEIGH VOGEL / POOL

U samo dva dana ove nedelje, Vrhovni sud Sjedinjenih Država, čiji je sastav dramatično pomeren udesno za vreme Trampovog mandata u Beloj kući, doneo je njegovim pristalicama značajne pobede u dva važna pitanja – poništenje slučaja “Roj protiv Vejda”, kojim je ujedno i poništeno ustavno pravo na abortus, ali i rušenje zakona o kontroli oružja u Njujorku.

Od devet sudija Vrhovnog suda, odluka o pravu na abortus i kontroli naoružanja doneta je rezultatom 6-3, pri čemu su tri sudije koje je imenovao Tramp dale odlučujuće glasove.

I kontrola oružja i abortus su pitanja koja će verovatno preoblikovati i uneti snagu u predstojeće međuizbore ove jeseni 2022, ali i predsedničku trku 2024, što će Trampu doneti blanko pobede sa cijem da reanimira svoje pristalice i porazi njegove neprijatelje unutar Republikanske stranke. Za sada, očekuje se da će izborni ciklus 2022. biti dobar za republikance, kažu analitičari obe stranke, ali izbori su se uglavnom bavili i drugim pitanjima, osim oružja i abortusa. A Tramp je pokazao malo interesovanja i za jedno i za drugo, piše Vašington post.

Bivši predsednik SAD se u petak oglasio povodom odluke Vrhovnog suda i rekao da je reč o pozitivnoj presudi.

“Današnja odluka je najveća životna pobeda jedne generacije. Zajedno sa drugim odlukama koje su nedavno objavljene, bila je moguća samo zato što sam ispunio sve što sam obećao, uključujući nominovanje i dobijanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca potvrđena u Vrhovnom sudu. Bila mi je velika čast da to uradim”, rekao je Tramp.

Dao je još jednu kratku izjavu o njujorškom zakonu o oružju.

“Ovo vraća svu moć odlučivanje u države, kojima je oduvek i pripadala“, rekao je Tramp.

Međutim, on je u javnosti bio dosta tiši nego niz drugih republikanaca koji slove za kandidate Republikanske stranke u predsedničkoj trci 2024. Mnogi su na odluku Vrhovnog suda delovali mnogo brže i duže od bivšeg predsednika SAD.

“Pošto smo dobili ovu drugu šansu za život, ne smemo da mirujemo i ne smemo da popustimo dok svetost života ne bude vraćena u centar američkog zakona u svakoj državi u zemlji“, rekao je, recimo, bivši potpredsednik Majk Pens.

Tramp se poslednjih nedelja uglavnom držao podalje od teme oko potencijalne odluke Vrhovnog suda u korist ukidanja prava na abortus. Međutim, kako piše Vašington post, svojim saradnicima je ukazao da bi poništavanje slučaja “Roj protiv Vejda” moglo politički da naškodi republikancima u nezavisnim i prigradskim okruzima u naredna dva izborna ciklusa.

Tramp je takođe predočio nekim od svojih savetnika da misli da bi bolja pozicija bila ograničavanje, ali ne i zabrana abortusa, piše Vašington post, pozivajući se na svoje izvore.

“Uveren je da mu to neće pomoći u budućnosti“, rekao je jedan savetnik, govoreći o poništavanju slučaja “Roj protiv Vejda”.

Kako ocenjuje ovaj, kao i još trojica Trampovih saradnika, bivši predsednik SAD bi više voleo da se međuizbori 2022. i predsednički izbori 2024. odnose prvenstveno na druge teme, kao što su inflacija, imigracija i Bajdenovo haotično povlačenje iz Avganistana.

I zaista, čak i kada je reč o kontroli naoružanja, Tramp je prethodnih dana uglavnom ćutao dok je Kongres raspravljao i usvajao nacrt zakona koji sadrži neke mere za pokušaj suzbijanja pucnjave u školama. Doduše, Trampov portparol Tejlor Budovič u petak je osporio bilo kakve sumnje oko mišljnja bivšeg predsednika u vezi sa abortusom ili oružjem.

“Odluke koje se donose ove nedelje predstavljaju neke od najvećih pobeda konzervativnih ustavotvoraca u istoriji Vrhovnog suda, dodatno dokazujući da je Donald Tramp bio jedan od najvažnijih predsednika u američkoj istoriji – činjenica koja se neće promeniti i pored anonimnih i nepoštenih izvora Vašington posta“, naveo je Budovič u saopštenju.

Tramp je ranije bio milijarder sa Menhetna koji se snažno zalagao za prava na abortus, ali je tokom kampanje 2016. obećao da će imenovati konzervativne sudije koje će poništiti slučaj “Roj protiv Vejda”. Što se tiče oružja, tada je svojim pristalicama naglasio da je on bedem koji sprečava demokrate da im oduzmu prava na Drugi amandman.

Više savetnika Bele kuće reklo je je da su “oružje i abortus uvek bili mučni za bivšeg predsednika jer je znao šta podržava njegova politička baza, iako je imao, možda, i drugačije stavove”.

Ipak, nekoliko savetnika je, kako piše Vašington post, Trampu predočilo da bi trebalo da igra na kartu abortusa i oružja, jer bi cementirao podršku republikanaca za predsedničke izbore 2024.