Torontova lekcija Golden Stejtu i ostatku sveta: Pet ključnih poteza za pobedu nad šampionima

0
Tanjug/AP

Kada su Medžika Džonsona pitali šta očekuje od velikog NBA finala između Golden Stejt Vorirsa i Toronto Reptorsa, legendarni košarkaš je rekao da se u konačnom ishodu plaši za sudbinu Reptorsa, ali da jednaku dozu straha oseća za Voriorse u vezi sa prvom utakmicom.

“Košarkaši vole rutinu. Najbolje se osećaju kada su u ritmu. Voriorsi su čekali da saznaju ime rivala i nisu igrali, dok je Toronto bio u punom takmičarskom naboju. To bi moglo da se odrazi na igru šampiona i mogli bi da promaše puno šuteva u prvom meču”, istakao je Medžik.

Kao i nebrojeno puta do sada, bio je u pravu.

Toronto je savladao aktuelnog šampiona rezultatom 118:109 i poveo u finalnoj seriji protiv potpuno raštimovanog sastava koji predvodi Stiv Ker.

Najbolji na parketu bio je Paskal Sijakam. Mladi Kamerunac je ubacio 32 poena, uz nestvarne procente šuta iz igre – ubacio je 14 od 17 šuteva.

Ipak, mišljenje stručnjaka je da je Golden Stejt pobedio sam sebe.

Šampion je oslabljen neigranjem Kevina Durenta i u tim situacijama Stef Kari i Klej Tompson uzimaju između 20 i 25 šuteva. Međutim, da bi Voriorsi mogli da pobeđuju, potrebno je da se u napadu priključe makar još dva igrača sa značajnim poenterskim učinkom.

Sinoć su svi bili u kontraritmu, pa su Kari sa 34 poena i Tompson sa 21 poenom ostali bez podrške. Drejmond Grin je upisao po 10 poena, skokova i asistencija. Nedovoljno.

Međutim, čini se da teza o tome da su Voriorsi sami sebe pobedili značajno umanjuje odličnu igru Reptorsa.

Četiri faktora se izdvajaju kao ključni za vođstvo u seriji i “udarac šampionu preko usta”, kako je to nazvao Čarls Barkli.

Prvi i najvažniji faktor je kolektivna odbrana. Toronto je veoma dobro preuzimao u odbrani, a na liniji za tri poena udvajao Karija i Tomsona.

“To je najbolji bekovski tandem u ligi. Morali smo da pokušamo da ih osujetimo. Da im otežamo šuteve, smanjimo procente, da ih teramo na liniju za slobodna bacanja. Stef je šutnuo 18 puta. To nije malo, ali je duplo manje od 35 koliko ume da opali”, rekao je Deni Grin nakon meča.

Drugi faktor jesu epizodne uloge odigrane za Oskara. U trenucima kada je čitav tim bio u “crnoj rupi”, Sijakam je vezao 11 poena i održa prednost Reptorsa i to je značajniji podatak od postignuta 32 poena. Njemu se pridružio Mark Gasol sa 20 ubačenih poena.

Treći faktor je potcenjeno iskustvo. Toronto zaista nikada nije igrao veliko finale, ali neki od njegovih ključnih igrača imaju veliko iskustvo. Kavaj Lenard i Deni Grin su u dresu San Antonija osvojili prsten, Mark Gasol, koji je u karijeri igrao finale konferencije, prevejani je lisac, a Kajl Lauri godinama igra na vrhunskom nivou. Kao da su analitičari zaboravili ove podatke pre prvog meča finalne serije.

Nik Nurs je četvrti faktor. Deni Grin je naglasio da je Nurs osoba koja daje slobodu u igri svima i da mladi igrači kod njega imaju veliki kredit. Upravo te dve činjenice došle su na naplatu kada je bilo najpotrebnije.

Peti faktor je domaći teren i hala sa najevropskijim navijanjem u NBA ligi. Izveštači su atmosferu nazvali visoko naelektrisanom, a igrači su istakli da im je vetar u leđa bio neophodan. Jedina neprijatna slika iz hale bio je Drejk u dresu Dela Karija, Stefovog oca, iz vremena kada je igrao za Reptorse. Drejk je provocirao gostujuće igrače, ponajviše Drejmonda Grina.

Ta slika mogla bi da bude košarkaška opomena ekipi Reptorsa. Oni vode 1:0 u seriji, ali ako u bilo kom trenutku počnu da provociraju i prestanu da poštuju rivala sa druge strane, lako bi moglo da se desi da se i prvi deo Medžikovog predviđanja ubrzo ostvari.