Tom Kruz vratio tri “Zlatna globusa” u znak protesta

0
Foto: Profimedia

Glumac Tom Kruz je vratio svoja tri Zlatna globusa u znak protesta nakon što kritike upućene holivudskom Udruženju stranih medija i dalje stvaraju probleme u industriji.

Glumac, koji je dobio nagradu za filmove “Rođen 4. jula”, “Džeri Megvajer” i “Magnolija”, jedan je od mnogih koji se usprotivio HFPA, maloj grupi međunarodnih novinara koji glasaju za nagrade, nakon što je ukazano na nedostke, prenosi Gardijan.

HFPA je na udaru otkako je LA tajms otkrio navode o korupciji i neprimerenosti, kao i da nema nijednog člana crnca.

En-Bi-Si je takođe objavio da neće emitovati Zlatni globus 2022. godine.

Američka televizijska mreža En-Bi-Si danas je saopštila da iduće godine neće prenositi ceremoniju dodele Zlatnih globusa zbog pritužbi na etičke propuste i jednoličnog sastava žirija za dodelu ove nagrade za film i televiziju.

Odluka je doneta uprkos planu koji je prošle nedelje odobrilo Holivudsko udruženje stranih medija, koje dodeljuje nagrade Zlatni globus, da se iduće godine u žiri pozove više crnaca, preneo je Rojters.

U svom današnjem saopštenju En-Bi-Si konstatuje da reforme u HFPA nisu dovoljno brze.

“I dalje verujemo da je HFPA posvećen značajnoj reformi”, navodi se u saopštenju mreže.

“Međutim, za promenu ove veličine potrebno je vreme i rad, i imamo snažan utisak da HFPA treba vremena da to učini kako treba. Kao takav, NBC neće emitovati Zlatni globus 2022. godine. Pod pretpostavkom da organizacija izvrši svoj plan, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da predstavimo emisiju u januaru 2023.”

Kao odgovor na to, HFPA je objavio detaljan vremenski okvir predloženih promena i izjavu.

“Bez obzira na sledeći datum prikazivanja Zlatnih globusa, sprovođenje promena u transformaciji što je brže moguće – i što je moguće više – ostaje glavni prioritet naše organizacije”, navodi se u tekstu.

„Pozivamo naše partnere u industriji da rade s nama na sistemskoj reformi koja je odavno završena, kako u našoj organizaciji, tako i unutar čitave industrije”.

Mreža prikazuje Zlatni globus od 1996, plaćajući oko 60 miliona dolara godišnje za prava. Najnovija ceremonija, na kojoj je “Nomadland “pobedio, zabeležila je pad od 60% gledalaca.

Poslednje nedelje studiji, publicisti i zvezde nastavljaju da se distanciraju od HFPA.

Netfliks, Vornermedija i glumica Skarlet Johanson pozvali su industriju na akciju.

“Ukoliko unutar organizacije ne bude neophodna temeljna reforma, verujem da je vreme da odstupimo od HFPA“, rekla je Johanson.

HFPA je 4. maja najavio promene radi poboljšanja raznolikosti i kredibiliteta, uključujući diverzifikaciju članova.