Fanovi Gospodara prstenova imaće priliku da ovoga vikenda gledaju film Tolkin u kojoj će čuti sve o ljubavi i prijateljstvima koja su kasnije inspirisala autora da napiše svoje priče o Srednjoj zemlji. Ipak, ono što neće čuti jeste mračna priča o zlostavljanju koja progoni porodicu Dž. R. R. Tolkina više od 45 godina nakon njegove smrti, piše Gardijan.

Prošle godine je nezavisna istraga o zlostavljanju dece otkrila da je najstariji sin autora Hobita Džon Tolkin, inače katolički sveštenik, zlostavljao dečake dok je bio na službi u Birmingemu i u Stouku na Trentu. Sada je otkriveno da je i on sam bio zlostavljan kao dečak, i da ga je u porodičnoj kući napao najmanje jedan od očevih prijatelja sa Oksforda.

Na audio-trakama, koje je snimio jedan onih koji su optužili sveštenika, a koje je preslušao Obzerver, muškarac za kojeg se kaže da je Tolkinov sin govori o svom detinjstvu tokom dvadesetih godina 20. veka.

U to vreme, DŽ. R. R. Tolkin bio je profesor jezika na Oksfordu i član Pembruk koledža. Njegov prijatelj bio je i K. S. Luis, kolega akademik i autor „Letopisa Narnije“, a među studentima je bio i pesnik V. H. Oden.

Kada je svešteniku bilo postavljeno pitanje da li je i sam bio zlostavljan kao dete, rekao je:

„Kada sam bio dečak, stalno sam bio u očevom društvu i društvu njegovih kolega. Skoro bez izuzetka, bili su to akademici, i znate, neki od njih su bili vrlo čudni momci…Često, ljudi bi ostajali da prespavaju kod nas…Često sam se budi ujutru i pronalazio nekoga u svom krevetu. Češće da nego ne, bilo bi to…pa, ne nameravam da otkrivam imena, samo ću reći da je ta određena osoba koju sam posebno voleo, ne na seksualan način, razumete, ta osoba bi brzo zaspala, sklupčana pored mene kada bih se probudio ujutru. Pa, recimo da su se stvari događale tokom noći. Znao sam to. Ako se probudite bez pidžame, a imali ste je na sebi kada ste otišli na spavanje, zapitali biste se, zar ne?“

Snimak je načinjen u junu 1994. godine, i to je snimio Kristofer Keri, čovek iz Birmingema koji je istražiteljima rekao da ga je Džon Tolkin seksualno napao dva puta 1956. godine. Prve optužbe izneo je 2001. godine ali je Krunsko tužilaštvo odustalo od optube protiv sveštenika zbog njegovog zdravlja. On je preminuo 2003. godine. Pre toga, Keri je snimio Tolkina u pokušaju da izvuče priznanje.

Keri je preminuo prošle godine, ali je snimak načinjen tokom razgovora sa Tolkinom predao porodici i advokatu. Keri je dobio finansijsku nadoknadu od Katoličke crkve u vansudskom poravnanju.

„Tolkinovo porodično ime i njegov status u katoličkoj zajednici verovatno su mu dali još više moći i on ju je u potpunosti iskoristio“, naveo je advokat oštećenog.

Porodica Tolkin nije se oglašavala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.