“Tmurno raspoloženje u Minhenu”: Neizvesnost o ulozi Zapada u svetu i drugi problemi konferencije o bezbednosti…

0
Foto: Profimedia

Minhenska konferencija o bezbednosti, godišnji skup zvaničnika službi bezbednosti i vojski “teške kategorije”, počinje danas u Bavarskoj u znaku neizvesnosti o ulozi Zapada u svetu, piše britanski “Ekonomist”.

Politički i poslovni lideri iz više od 40 zemalja, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, kanadskog premijera Džastina Trudoa i osnivača “Fejsbuka” Marka Zakerberga, “uguraće se u hotel ‘Bajerišer hof’ iz 19. veka da bi razgovarali o stanju Evrope i sveta”.

“Ekonomist” piše danas da će u Minhenu “raspoloženje biti tmurno”.

Organizatori konferencije primećuju “rašireni osećaj nelagodnosti i nemira zbog sve veće neizvesnosti o trajnoj svrsi Zapada” – smislu stanja geopolitičke životne sredine koji nazivaju “Bez-zapadnjaštvo” (“Westlessness”).

Amerika i Evropa nastavljaju da trpe zbog svojih sporova oko trgovine, Irana i sukoba Izrael-Palestina, dok tenzije između NATO saveznika Francuske i Turske rastu u istočnom Srdozemlju.

U međuvremenu, “pretnja Kine poprimila je novo značenje” za Zapad, pošto je koronavirus iz Vuhana zarazio desetine ljudi širom Evrope, zaključuje “Ekonomist” kratku najavu minhenskog skupa.

(Beta)