Tiodorović: Predložio sam da pomerimo unapred raspust koji bi trebalo da bude u februaru

0
YouTube screenshot/n1

U narednih nedelju dana možemo očekivati da će dolaziti do povećanja broja obolelih, ali bi nakon toga mogli da imamo postepeni pad, što će opet svakako zavisiti od ponašanja stanovništva, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, prof. dr Branislav Tiodorović.

On je poručio da trenutna epidemiološka situacija zahteva krajnju ozbiljnost i odgovornost.

“I dalje su najveći problem oni koji ignorišu apele lekara, odlaze na žurke, u noćne izlaske, svakako bez poštovanja mera gde se ne nose maske niti se drži fizička distanca” kaže dr Tiodorović.

On je za Blic istakao da najveći broj zaraženih svakako vuče Beograd i da su, razlog su noćni klubovi, izlasci, druženja.

“To su glavna žarišta. Misli li iko na zdravstvene radnike, na svoje najmilije, ceh plaćaju stariji, ako mladom čoveku virus ne naudi, može to učiniti nekom starijem. Ne govorimo mi ovo zato što želimo nekoga da kritikujemo, sve razumemo i potrebu mladih ljudi, ali makar malo razmislite koliko možete naštetiti drugome ako ste virusonoša”, objašnjava profesor Tiodorović.

Kada je reč o školama i produženju raspusta, on je naveo da se razmišlja o produženju zimskog raspusta.

Još uvek se čeka odluka da li će predlozi Kriznog štaba biti prihvaćeni, ali ono što bi bilo dobro kada su škole u pitanju je da se uvede raspust od 19. decembra do 20. januara.

“Pre izvesnog vremena izneo sam predlog da pomerimo taj raspust koji bi trebalo da bude u februaru, da ga prebacimo unapred. Evo zašto je dobro, time obuhvatamo i pravoslavne i katoličke praznike, Novu godinu, tada bi svi bili izloženi manjem riziku od širenja virusa. U velikim gradovima koristi se gradski prevoz, tada je veća komunikacija sa ljudima, pa mislim da je to dobra ideja da se sprovede “, kaže profesor Tiodorović.