Tiodorović: Krizni štab danas i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

0
YouTube screenshot/n1

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao  da će vladin Krizni štab za borbu protiv korona virusa danas razmatrati i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Tiodorović je za Televiziju Prva rekao da je to stalna tema medju članovima Kriznog štaba i da će “sigurno biti” i ovoj sednici.

On je apelovao na sve zdravstvene radnike da se vakcinišu protiv korona virusa i dodao da i sada postoji zakonska mogućnost za uvodjenje obavezne vakcinacije za njih.

Tiodorović je podsetio da je Italija uvela obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika a da je Francuska, kako je ukazao, “na putu da to uradi i sigurno će uraditi”.

On je apelovao i na prosvetne radnike da se vakcinišu u što većem broju, jer su, kao i radnici u zdravstvu, u stalnom kontaktu s drugim osobama.

Tiodorović je rekao da će se na sednci Kriznog štaba razgovarati o eventualno novim merama protiv korona virusa, ali i o neophodnosti poštovanja svih postojećih. 

On je rekao i da “blago povećenje broja pozitivnih” nije iznadjenje, jer je, kako je ukazao, popustila pažnja gradjana.

“Sigurno je da ćemo i dalje imati blago povećenje (broja pozitivnih)”, rekao je Tiodorović i naglasio da zbog toga “nema mesta panici”.

On je ponovo apelovao na gradjane, a posebno mlade da se vakcinišu i dodao da procenat imunizovanih u Srbiji iznosi oko 49 odsto.

Prema njegovim rečima, još pre mesec dana trebalo  je da ih bude 50 odsto a cilj je da Srbija ima više od 60 odsto onih koji su primil obe doze.

Tiodorović je rekao i da je u javnosti “stvoren utisak” o prioritetnoj trećoj dozi vakcine, te ukazao da je treća doza predvidjena pre svega za hronične bolesnike i starije kod kojih prethodne dve nisu stvorile odgovarajući imuni odgovor.

Po navodima pojedinih medija, sednica Kriznog štaba trebalo  bi da počne u 16.00 časova.