TikTok na sve načine pokušava da ukloni viralni video klip samoubistva: Korisnici šokirani neprikladnim sadržajem

0
Foto: Profimedia

Društvena mreža za razmenu video snimaka TikTok pokušava da ukloni video klipove na kojima se vidi čovek koji je izvršio samoubistvo, prenosi BBC.

Video snimak već nekoliko dana kruži ovom platformom. Najpre je postavljen na Fejsbuku, a zatim je podeljen i na Tviteru i Instagramu. 

TikTok je izuzetno popularna društvena mreža među mladima, a mnogi korisnici su prijavili da su naišli na uznemirujući video, čiji sadržaj ih je šokirao. 

Tako je reagovala i jedna 14-godišnja devojčica iz Edinburga, kada je ugledala video materijal.

“Plakala je i govorila kako joj je pozlilo. Tresla se kao prut i jecala. Bila je u veoma lošem stanju. Nikada je nisam videla tako uznemirenu, trebalo joj je vremena da progovori”, rekla je majka devojčice.

“Listala je pesme i smešne video snimke, a onda je naišla i na pomenuti video na kom se vidi čin samoubistva”, dodala je ona.

Prema rečima majke, od incidenta, njena ćerka spava sa upaljenim svetlom i neprestano proživljava košmare. Kako kaže, “još uvek je u šoku, što može potrajati mesecima”.

Iz TikToka su saopštili da će blokirati profile koji dele sporni video snimak. 

“Naši sistemi automatski otkrivaju i označavaju ove klipove zbog kršenja naših smernica i pravila koja su usmerena protiv sadržaja koji prikazuje ili promoviše samoubistvo”, rekli su predstavnici TikToka. 

“Cenimo što su naši korisnici prijavili uznemirujući sadržaj i upozorili druge da ga ne gledaju i ne dele dalje na drugim društvenim mrežama, najviše zbog poštovanja prema porodici čoveka koji je izvršio samoubistvo”, dodali su predstavnici ove aplikacije. 

Algoritmi TikToka često korisnicima preporučuju sadržaje drugih osoba koje određeni korisnik ne prati direktno. 

Zbog ovog incidenta reagovao je i Fejsbuk.

“Uklonili smo originalni video sa Fejsbuka prošlog meseca, na dan kada je on emitovan, i od tada koristimo tehnologiju automatizacije za uklanjanje kopiranog i podeljenog materijala”, rekli su iz Fejsbuka.

“Naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima”, dodali su predstavnici Fejsbuka.

Od pokretanja usluge Fejsbuk lajv 2015. godine, bilo je nekoliko slučajeva u kojima su ljudi uživo prenosili svoje samoubistvo.

Kompanija, u čijem je vlasništvu i Instagram, često je tokom prethonih godina bila suočena sa kritikama da se na njenim paltforima dele neprikladni sadržaji samopovređivanja i samoubistava.