Broj tigrova u Indiji porastao je u poslednje četiri godine za više od 30 posto, što povećava nadu u opstanak te ugrožene vrste.

U Indiji ih danas živi oko 3000, a indijski premijer Narendra Modi brojku je nazvao „istorijskim dostignućem“. Broj tigrova u toj zemlji skočio je s 2.226 u 2014. porastao na 2.967 u 2018. godini, prenose britanski mediji.

Dodao je da je Indija „jedno od najvećih i najsigurnijih staništa za ove životinje na svetu“. Procenjuje se da u Indiji živi oko 70 posto svetske populacije tigrova.

Procenjuje se da je 1900. godine planetom lutalo više od 100.000 tigrova, ali taj je broj 2010. godine pao na rekordni minimum od 3200 na svetu.

U razdoblju između 1875. i 1925. u Indiji je ubijeno oko 80.000 tigrova. Razmere lova bile su ogromne. Kraljevi i razni državni zvaničnici ubijali su ih na hiljade, koristeći puške, koplja, zamke, mreže i otrov. Do šezdesetih godina 20. veka, broj tigrova značajno je pao.

Rigoroznim zakonom o zaštiti životinja iz 1972. godine u potpunosti je zabranjeno ubijanje i hvatanje tigrova, čak i kad se smatraju „problematičnim životinjama“ koje ugrožavaju druge.

Procenjuje se da tigrovi žive na samo deset posto površine njihovog potencijalnog staništa. Njihov broj preveliki je za prostor na kojemu su nastanjeni, zbog čega ponekad napuštaju svoje stanište u potrazi za hranom i tako se sukobljavaju s ljudima koji žive u blizini i pritom ih napadaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.