Težak oblik kovida udvostručuje šanse od smrti u narednih 12 meseci, otkriva studija

0
Foto EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Pacijenti koji prežive teški oblik koronavirusa imaju više nego dvostruko veće šanse da umru tokom naredne godine od onih koji ostanu neinficirani ili imaju blaže simptome virusa, kaže studija.

Istraživanje, objavljeno u Frontiers in Medicine, sugeriše da ozbiljne infekcije korona virusom mogu značajno da oštete zdravlje dugoročno, što pokazuje važnost vakcinacije. Povećani rizik od umiranja bio je veći za pacijente mlađe od 65 godina, a samo kod 20% pacijenata sa teškim oblikom Covid-19 koji su umrli je zbog tipičnih komplikacija Covida, kao što je respiratorna insuficijencija, prenosi Gardijan.

“Sproveli smo prethodnu studiju koja je pokazala da su pacijenti sa teškim koronavirusom koji su se oporavili bili u značajno većem riziku da budu hospitalizovani u narednih šest meseci, rekao je profesor Arh Mainus sa Univerziteta Florida, glavni autor studije.

“Ova nova studija je to proširila kako bi istražila rizik od smrtnosti u narednih 12 meseci.”

Istraživači su pratili elektronske zdravstvene kartone 13.638 pacijenata koji su bili podvrgnuti PCR testu na kovid u okviru zdravstvenog sistema Univerziteta Florida, pri čemu je 178 pacijenata imalo teške simptome virusa, 246 blagi ili umereni kovid-19, a ostali su bili negativni. Svi pacijenti uključeni u studiju oporavili su se od bolesti, a istraživači su pratili njihove ishode. Studija je otkrila da pacijenti koji su bili veoma bolesni sa koronavirusom imaju značajno veće šanse da umru tokom sledeće godine, što je trend koji je bio posebno primetan među onima ispod 65 godina.

Većina smrtnih slučajeva koji su se desili kod preživelih od teškog oblika koronavirusa nisu bili povezani sa uobičajenim komplikacijama od bolesti – 80% takvih smrti dogodilo se iz širokog spektra razloga koji obično nisu povezani sa virusom.

Ovo sugeriše da su pacijenti doživeli opšti pad svog zdravlja koji ih je učinio ranjivim.

“Pošto sada znamo da postoji značajan rizik od smrti od onoga što bi se verovatno smatralo neprepoznatom komplikacijom koronavirusa, moramo da budemo još oprezniji u smanjenju teških oblika bolesti”, rekao je Mainus.

“Naša preporuka u ovom trenutku je da se koriste preventivne mere, kao što je vakcinacija, kako bi se sprečili teški oblici koronavirusa.”