Test na koronavirus i kod privatnika: “Bacanje para jer ga ne priznaju i komercijalizacija”, kažu lekari

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Pojedine privatne klinike u Srbiji nude testiranje na korona virus.

Kako je rečeno Danasu u jednoj ordinaciji, test košta 18.000 dinara a rezultati se čekaju četiri dana. Dnevni list Danas pokušao je juče da sazna preciznije informacije o testu koji se radi u ovoj privatnoj klinici, međutim i pored obećanja nisu uspeli da dobiju nikoga iz uprave te klinike.

Komentarišući odluku privatnika da u svoju ponudu uvrste i test na korona virus, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je to „mamac za naivne“, jer ove testove ne priznaju državne zdravstvene ustanove.

“Koristi se panika koja postoji kod pojedinaca. Međutim, raditi privatno test na korona virus isto je kao da ste bacili pare kroz prozor. Rezultate koje dobijete ne može da prihvati nijedna državna zdravstvena ustanova”, kaže Radovanović.

On podseća da testove radi Torlak kao referentna ustanova i to u situacijama kada postoji opravdana sumnja da je neko zaražen, odnosno ako je pacijent boravio u zemljama u kojima postoji epidemija, ili ako je bio u kontaktu sa građanima tih zemalja. Da bi se radio test, potrebno je takođe da osoba ima simptome respiratorne infekcije poput visoke temperature, kašlja i slično.

“Ako niste bili u ovim zemljama i nemate nikakve simptome, šanse da imate korona virus iste su kao da vas pogodi kometa u čelo”, kaže Radovanović.

Istovremeno, pulmološkinja Tatjana Radosavljević, koja i sama ima privatnu ordinaciju, objašnjava za Danas da u situaciji kada je Svetska zdravstvena organizacija na ivici da proglasi pandemiju nema mesta komercijalizaciji.

“Osnovno pitanje je – šta radi pacijent tokom ta četiri dana dok čeka rezultate? Šta se dešava ako je pozitivan na korona virus? On tokom ta četiri dana može da zarazi druge. Zašto bi neko išao da radi test privatno ako Torlak već radi testove u situacijama kada postoji sumnja i kada se osoba za koju se sumnja da ima korona virus smešta u izolaciju”, kaže doktorka Radosavljević. Sagovornica Danasa ističe da po zakonu Ministarstvo zdravlja može dati nalog privatnicima da se uključe u zdravstveni sistem, ali da tada postoje jasna upustva na koji način privatne klinike postupaju i šta rade.

“Zamislite na šta bi ličilo da je za vreme variole vere neko kao privatnik nudio usluge”, dodaje Radosavljević.

Prema podacima Ministarstva zdravlja juče nije bilo zaraženih korona virusom u Srbiji. Kako je navedeno na sajtu covid19.rs do juče ujutru testirano je 45 osoba a svi uzorci su bili negativni.