Na studije elektrotehnike Nikola Tesla kreće 1875, dve godine nakon mature. Njegov izbor biće Politehnička škola u Gracu. Kada ju je upisao – imao je tek 19 godina. Baca se marljivo na studije, vredno uči, čak i u slobodno vreme, ispite polaže bez ikakvih problema i sa visokim ocenama, izrasta u uzornog studenta. Mnogo čita, naročito Voltera, spava vrlo malo, samo četiri sata dnevno.

O tome će kasnije reći:

„Koliko spavam? Jedva da ikad spavam! Dolazim iz dugovečne porodice, ali svi smo loši spavači. Očekujem da ću kao i moji preci živeti barem sto godina. I ne brine me neispavanost. Ponekad odmaram sat vremena, ili malo više. Tek povremeno, jednom u nekoliko meseci, mogu odspavati četiri ili pet sati u komadu. Tada se probudim gotovo nabijen energijom, poput baterije. Ništa me ne može zaustaviti nakon takve noći, osećam ogromnu snagu tada. Dakle, nema sumnje u to da san obnavlja energiju, da je povećava. Ali, nije presudan za nečije dobro, posebno ako je reč o ljudima koji inače spavaju kratko.“

Međutim, stvari se razvijaju u lošem pravcu. Gubi već stečenu stipendiju za siromašne studente iz Vojne krajine, tzv. stipendiju Carsko-kraljevske general-komande.

Tako počinje jedan veoma turbulentan period u Teslinom životu koji su obeležila lutanja, boemština, pa čak – i kocka. Pokušava dva puta (1876. i 1878. godine) da dobije stipendiju Matice srpske iz Novog Sada. Oba puta biva odbijen. To je i dan-danas velika mrlja na licu ove inače ugledne ustanove. Ali ko je, realno, tada mogao da zna da je neposlušni vagabund iz Like u stvari budući genijalni naučnik koji će promeniti svet? Otac ga vraća kući, ali tu nevolje ne prestaju – Milutin Tesla umire 30. aprila 1879. godine.

Nikola odlučuje da ispoštuje očev amanet i odlazi da završi studije, međutim, zbog proceduralnih problema, stvari ne idu kako treba, uporno uči, ne izbija iz biblioteke, a ostalo vreme provodi po kafanama.

***

Iz hit knjige Dejana Stojiljkovića „Nikola Tesla – pesnik nauke“ koja se na poklon dobija uz Nedeljnik od četvrtka 10. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Mihajlu Pupinu, Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.

Komentar(1)

  1. Tesla
    13. јун 2021. 23:11

    To može samo u Srbiji da se desi još tada kada smo imali jedinstvenog genija! Kraljevina je tada imala preca posla, da ujedini Srbiju sa ustašama, strasno i jadno! A Tesla je sve to morao da trpi i da traži milostinju da bi završavao projekte, onda se busate da je on Srbin!? On je Amerikanac i tačka, zapamtite i Srbi i Hrvati!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.