Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter ocenio je da bi predstojeći izbori na Kosovu, kao i izbori u Srbiji 2020. godine, mogli da uspore postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Karpenter je u izjavi za Glas Amerike rekao da je sezona izbora veoma loš momenat za dogovaranje međunarodnih sporazuma.

„Činjenica da Kosovo nema premijera je velika prepreka, a vreme izbora je takođe zgodno za one koji zastupaju tvrđe političke stavove, što je loše za postizanje dogovora. Ne bih rekao da je dogovor nemoguć, ali se čini malo verovatnim“, rekao je aktuelni direktor „Pen Bajden centra“. 

Prema njegovim rečima, čini se da su unutrašnje političke prilike u Srbiji i na Kosovu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe, ali još nije došlo do tog trenutka, ni na Kosovu, ni u Srbiji. 

„Ako ne uspe ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova, ne vidim šta je plan B“, izjavio je Karpenter i dodao da je Srbiji potrebno ponuditi nešto konkretnije i brže od članstva u EU za priznavanje nezavisnosti Kosova. 

„Ne verujem da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila Federika Mogerini, vodio nečemu konkretnom. Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno“, rekao je on, ali je dodao da tako nešto „još nije na stolu“. 

Karpenter je dodao da sadašnja američka administracija želi da istraži svaki ugao i iskoristi priliku da reši spor između Srbije i Kosova. 

Komentar(1)

  1. pronicljivazena
    9. avgusta 2019. 14:11

    Za Boga miloga zna li ovaj covek sta prica. Srbiji ponuditi nesto vredno, a sta to na ovom svetu srbima vredi vise od juzne pokrajine. Plan B je da se lepo povucete sa okupirane srpske zemlje i da se pokrajina vrati u okvir drzave gde joj po Ustavu i medjunardnom pravu jeste mesto. Ne nadajte se belosvetski i albanski lesinari da postoji bilo kakva sansa da se Srbi odreknu svoje pokrajine, to je nasa kolevka a narod koji se odrekne kolevke izgubi i buducnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.