Šta se desilo sa dobrovoljcem koji je dobio oksfordsku vakcinu: “Teški upalni sindrom koji napada kičmenu moždinu…”

1
Foto: Profimedia

Farmaceutska grupa AstraZeneka objavila je danas da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima svoje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa nakon pojave neobjašnjive bolesti kod jednog učesnika.

Priroda i težina problema koji se pojavio nisu poznati, ali prema portalu Stejtnjuz, očekuje se da će se učesik ispitivanja oporaviti. Ovo je prva zvanično saopštena suspenzija kliničkog ispitivanja u vezi sa eksperimentalnom vakcinom protiv kovid-19. 

Njujork tajms je objavio izjavu osobe koja je upoznata sa situacijom, a koja je pristala da govori pod uslovom da ostane anonimna, u kojoj se navodi da je dobrovoljac u ispitivanju u Velikoj Britaniji dobio dijagnozu transverzalnog (poprečnog) mijelitisa, upalnog sindroma koji pogađa kičmenu moždinu (jednostavno rečeno, teška upala kičmene moždine), i koji može da bude izazvan virusnom infekcijom.

Takođe, izvor Njujork tajmsa je rekao da je učesnik kod kog se pojavila “neobjašnjiva bolest” bio uključen u fazu 2/3 testiranja vakcine u Velikoj Britaniji.

Međutim, tajming u kojem se toj osobi pojavilo ovo stanje, kao i to da li je dijagnoza povezana s vakcinom kompanije AstraZeneka, još uvek nisu poznati.

Portparol kompanije je prethodno rekao da je pauziranje ispitivanja rutinska procedura u slučaju da se potencijalno neobjašnjiva bolest pojavi u nekom od ispitivanja. 

AstraZeneka je farmaceutski partner britanskog Univerziteta Oksford, a njihova vakcina je jedan od najnaprednijih zapadnih projekata, testiran na desetinama hiljada volontera u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD.

Grupa Oksford/AstraZeneka već je potpisala dogovor sa više zemalja, a sa nekima je u pregovorima o prodaji i distribuciji miliona vakcina – od čega veliki broj doza za Evropsku uniju – pod uslovom da se pokaže da je efikasna.

Vakcina je ušla u treću, poslednju fazu ispitivanja, koja se odnosi proveru bezbednosti i efikasnosti. 

1 KOMENTAR

  1. Оксфордска вакцина, за разлику од руских, као носиоца користи део аденовируса мајмуна, док руска користи део истог вируса, али који је људског порекла.

Comments are closed.