“Teroristi su hteli da sipaju u beogradski vodovod tri kilograma otrova”

0
Ilustracija: Veljko Miladinović

U svih prethodnih 50 godina provejavala je sumnja da je tadašnji DB znao da se sprema upad terorista (“Bugojanska grupa”) u SFRJ i da su oni jednostavno pušteni.

U sada otkrivenim dokumentima ispostavlja se da je jugoslovenski DB stvarno znao da pripadnici HRB-a žele da uđu u Jugoslaviju. Takav podatak dostavile su policije Francuske i SR Nemačke nakon eksplozije u podrumu zgrade Ambrozija Andrića u Strazburu.

U materijalima dostavljenim političkom vrhu, DB i sam priznaje da nije ozbiljno shvatio dojavu da Andrići idu u SFRJ. Kažu da su mislili da je plan HRB-ovaca nerealan, pa su to proglasili jednom od dezinformacija kakvih je, navode, bilo i previše u tom periodu. Uz to, DB u svoju odbranu navodi da su tada već bili zauzeti drugim poslovima. Raspolagali su, kako su obavestili politički vrh, pouzdanim podacima o pripremama za masovno trovanje stanovništva i druge diverzantsko-terorističke akcije.

“Služba je ocenjivala da je upravo ova namera realna i, svesna mogućih teških posledica, svoju akciju usredsredila na njeno osujećivanje”, navodi se u Informaciji DB-a iz jula 1972.

A taj fokus službi na sprečavanje masovnog trovanja stanovništva odnosi se na događaj koji je potpuno nepoznat u našoj javnosti. Teroristi su zapravo hteli da sipaju u beogradski vodovod tri kilograma otrova koji bi ubio veći broj stanovnika glavnog grada.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs