Uprava Opšte Bolnice Subotica izvinila se danas zbog „tehničke greške“ nastale u zaglavlju dopisa, u kome je naziv institucije greškom ispisan ćirilicom na hrvatskom i mađarskom jeziku.

„Napominjemo da je reč o tehničkoj grešci prilikom kreiranja dopisa i da smo iznenađeni reakcijom i tvrdnjama da se radi se o svesnoj povredi važećih propisa“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da Opšta bolnica Subotica poštuje sve zakonske odredbe, „pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma“.

„Sa žaljenjem, zato, konstatujemo da se slučaj predstavlja kao pokušaj ismevanja i izrugivanja mađarskog i hrvatskog jezika, a zapravo liči na zadiranje u politiku i prikupljanje benefita od toga. Stavljanje tehničke greške u pogrešan kontekst ne doprinosi dobroj saradnji svih institucija na teritoriji Grada Subotice“, piše u saopštenju.

Subotički odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) danas je najoštrije protestovao jer je direktor Opšte bolnice u tom gradu uputio jedno obaveštenje u kojem je naziv institucije ispisao na hrvatskom i mađarskom jeziku, ali koristeći ćirilično pismo.

“Zahtevamo od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima. Očekujemo da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje mađarskog i hrvatskog jezika”, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su na teritoriji Grada Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika u službenoj upotrebi i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo.

SVM je medijima poslao sporno zaglavlje obaveštenja od 24. januara ove godine.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.