“Te 1918. nije ni bilo SPC, a zakon smeta samo onima koji nisu u pravu”: Milo Đukanović o državnoj imovini, Amfilohiju i zakonu…

0
Foto: Profimedia

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta. Tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o ombudsmanu kog je predložio Milo Đukanović, predsednik Crne Gore je rekao da zakon može da smeta samo onome koji nije u pravu.

“Prvo, do 1918. nema Srpske pravoslavne crkve. Ona nastaje tek, kao što znamo, 1929, a 1918. postoji Crnogorska pravoslavna crkva. Te godine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je definisana imovina crkve osim kao državna imovina koja je data na upotrebu crkvi uz precizno definisanje – da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa”, rekao je Đukanović.

Opozicija je oštro protiv takvog zakona o veroispovesti.

“Da svi donesemo po flašu benzina, pospemo i klupe i sebe i ako treba da se zapalimo… I mi i ova Skupština ne treba da postoji ukoliko je spremna da donese ovakav zakon o slobodi veroispovesti”, rekao je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

Tokom rasprave govorilo se i o tome da je Đukanović na svoju poziciju došao uz pomoć Amfilohija sa kojim sada nije u dobrim odnosima, a crnogorski predsednik je rekao da je tih godina (1996/1997) Mitropolit delovao pomiriteljski.