Talibansko ministarstvo vrlina, poroka i beznađa: Novi stari režim u Kabulu

0

Izgleda i zvuči kao da je „Šarli ebdo“ nacrtao kratak strip u kome talibani skidaju tablu “Ministarstva žena” sa zgrade i na njeno mesto stavljaju tablu na kojoj piše “Ministarstvo vrlina i poroka”. Ali nije karikatura, nego stvarnost u današnjem Avganistanu. Kao da je neko od talibanskih javnih službenika okačio kalašnjikov o rame i bukvalno shvatio ideju da se “svima pokaže” šta zapravo novi režim u toj zemlji sa sobom donosi.

U poslednjih 20 godina, žene u Avganistanu su se borile i stekle niz osnovnih prava, što će, kao i sve drugo što je izgledalo progresivno ili makar ličilo na civilizacijski iskorak, biti obustavljeno na neodređeno vreme.

Nije ovo ministarstvo ništa novo. Postojalo je i pre dolaska talibana na vlast sredinom devedesetih, a sličan organ, drugog imena i blažih ovlašćenja, osnovan je pod pritiskom konzervativaca i po dolasku Amerikanaca.

Ministarstvo je tokom prvog talibanskog mandata dobilo šire nadležnosti i bilo je odgovorno za raspoređivanje policije za moral na ulice, kako bi se sprovodilo talibansko strogo tumačenje islamskog verskog zakona, poznatog kao šerijat.

Postalo je poznato po premlaćivanju žena za koje se smatralo da nisu obučene skromno i smerno ili koje su bile napolju bez muškog staratelja.

Zvaničnici iz redova talibana rekli su da će pod novom vladom ženama biti dozvoljeno da uče i rade u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog verskog zakona – znači retko, povremeno, nikad. U međuvremenu, ženama su poručili da “malo rade od kuće” i to nema veze sa koronavirusom, nego “dok se situacija malo ne smiri“.

A da je – ne dajemo im ideje – „Šarli ebdo“ ovu situaciju iz Avganistana nacrtao u svom posprdnom stripu, bili bi talibani smrtno uvređeni što ih neki tamo karikaturisti “prave budalama”. Kao da onaj što je okačio kalašnjikov o rame, pa promenio table, već nije dovoljno budala.

Tekst iz novog broja Nedeljnika