Talibani zauzeli treći najveći avganistanski grad Herat

0

(Beta) – Talibani su zauzeli danas grad Herat, treći najveći grad u Avganistanu i strateški provincijski glavni grad blizu Kabula, u nastavku njihove ofanzive nekoliko nedelja pre završetka američke vojne misije u toj zemlji.

Herat je najveće osvajanje do sada za talibane koji su zauzeli 11 od 34 glavna provincijska grada u okviru jednonedeljne blic ofanzive.

Zauzimanjem grada Gaznija jutros oni su prekinuli ključni autoput koji vezuje glavni grad Avganistana sa južnim provincijama u zemlji.

Sam Kabul nije još pod pretnjom, ali gubici i borbe na drugim mestima dalje jačaju talibane za koje se procenjuje da sada drže oko dve trećine zemlje. Hiljade ljudi pobeglo je iz svojih domova uz strahovanje će talibani ponovo nametnuti brutalnu, represivnu vladu, takoreći eliminisati ženska prava i sprovoditi javno odsecanje udova, kamenovanja i pogubljenja. 

Mirovni pregovori u Kataru su u zastoju iako su se diplomate sastajale tokom dana.

Prema najnovojoj američkoj obaveštajnoj proceni Kabul bi mogao da dodje pod pritisak talibana u roku od 30 dana a talibani bi, ako se nastavi ovakav trend, mogli da preuzmu punu kontrolu nad zemljom za nekoliko meseci.