Talibani tvrde da neće dozvoliti produženje roka za evakuaciju, ponovo su zauzeli tri okruga na severu, avganistanski vojnik ubijen na aerodromu…

0

Talibani su ponovo zauzeli tri okruga na severu Avganistana koja su od prošle nedelje držale lokalne grupe koje se protive talibanima, izjavio je danas portparol talibana Zabinula Mudžahid.

Okruzi Bano, Deh Saleh, Pul e-Hesar u provinciji Baglan držale su lokalne grupe koje se protive talibana, što je bio jedan od prvih znakova oružanog otpora talibanima od njihovog zauzimanja glavnog grada Kabula 15. avgusta, prenosi Rojters.

Na aerodromu u Kabulu trenutno je situacija manje haotična ali i dalje nestabilna. Aerodrom će ostati zatvoren dva dana kako bi se evakuisali svi koji su do sada stigli.

Najmanje jedan pripadnik avganistanskih snaga bezbednosti je jutros ubijen i troje ih je ranjeno u razmeni vatre sa “nepoznatim napadačima” na aerodromu u Kabulu, saopštila je nemačka vojska.

Talibani su istakli da neće saopštiti sastav vlade u Avganistanu dok su američki vojnici na avganistanskom tlu, saznaje danas Frans pres iz izvora u ovom islamističkom pokretu.

“Odlučeno je da se formiranje vlade (…) neće objavljivati sve dok i jedan američki vojnik bude u Avganistanu”, navodi se iz istih izvora.

Portparol talibana je prethodno upozorio na posledice ako SAD i saveznici odlože povlačenje iz Avganistana za posle 31. avgusta, kako je planirano. 

“Njihovo duže prisustvo značilo bi dalju okupaciju” što, kako je naveo portparol, nije potrebno.

“Mi nećemo dozvoliti produženje rok posle 31. avgusta”, rekao je portparol talibana, a prenosi BBC.

Sa druge strane, Nemačka je u pregovorima sa SAD, Turskom i drugim partnerima da aerodrom u Kabulu ostane otvoren za evakuacije i posle 31. avgusta, datuma kada je Vašington predvideo da potpuno završi povlačenje iz Avganistana, rekao je danas šef nemačke diplomatije.

“Treba da nastavimo razgovore sa talibanima, jer će oni svakako imati posebnu ulogu u funkcionisanju aerodroma posle povlačenja američkih trupa”, rekao je Hajko Mas na konferenciji za novinare.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u obraćanju javnosti da je prioritet da američki državljani budu evakuisani iz Avganistana što je moguće brže i bezbednije Zvaničnik talibana Amir Kan Mutaki je u međuvremenu je okrivio SAD za “dramu oko evakuacije” na aerodromu. On je rekao da su talibani u pregovorima sa “svim frakcijama” o postizanju sporazuma o budućoj vladi.

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za utorak hitan sastanak lidera Grupe G7 – sedam najvećih ekonomija sveta. Očekuje se da će Džonson pozvati Bajdena da zadrži američke snage u Avganistanu i posle 31. avgusta, kako bi se omogućio nastavak evakuacionih letova, preneo je BBC.

Bivši britanski premijer Toni Bler u međuvremenu je oštro kritikovao povlačenje SAD iz Avganistana.

“Gledate šta se dešava i shvatite da su jedini ljudi koji zaista navijaju za ovu odluku, oni koji su neprijateljski nastrojeni prema zapadnim interesima”, rekao je Bler.