Talibani proglasili Islamski Emirat Avganistan

0

(Beta) – Avganistanski ekstremisti talibani, koji su preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom, proglasili su danas Islamski Emirat Avganistan.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid objavio je na Tviteru promenu imena države i podelio fotografiju njene nove zastave.

Islamski Emirat Avganistan bio je zvaničan naziv države od 1996. do 2001. godine, u vreme zloglasne vladavine talibana, okončane američkom invazijom.

Njihov režim je tada priznavalo svega nekoliko država, medju kojima su Pakistan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan.

Talibani su pre nekoliko dana najavili proglašenje Islamskog Emirata Avganistan, a to su učinili četiri dana po zauzimanju Kabula i na 102. godišnjicu okončanja britanske vladavine u toj zemlji.

Ta grupa islamskih ekstremisa je prošle nedelje za svega nekoliko dana preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom. Hiljade Avganistanaca pokušavaju da pobegnu iz zemlje, u strahu od nove vlasti.

Jedina oblast koja nije pod kontrolom talibana je dolina Pandžšir, severno od Kabula, gde se sada okupljaju opozicioni političari i razmatraju mogućnost pokretanja oružane pobune.