Talenat nema cenu – vratimo sport našoj deci

Mozzartov projekat besplatnih škola sporta inspirisan je pričom Milorada Bajića. Osnivač škole Trening plus: Najveći asovi sa ovih prostora su iz radničkih porodica, a karijere su počinjali u klubovima gde se nije plaćala članarina. Zajedno sa Mozzartom želimo da damo primer da su ovakve akcije i te kako moguće

0
Fotografije: Branko Starčević

Preteča današnjih veoma popularnih igraonica su stara, dobra i pomalo zaboravljena igrališta. Čitave generacije su se, prema predanjima, tamo ludo zabavljale od jutra do mraka uz pomoć dva štapa i malo kanapa uvezanih u goliće, a osmeh srećne, blatnjave dece nije imao cenu. Danas svaki dribling košta i gotovo je nemoguće prodati fudbalski trik u nekom klubu, bez mesečnog ceha koji roditelji moraju da plaćaju. Mozzartov projekat besplatnih škola sporta je jedan sportski vremeplov koji vraća fudbalu, košarci, odbojci, rukometu prave vrednosti, a prvi udarac sa centra simbolično će 4. aprila biti izveden na terenu FK Mladi Mabat. Trening plus školica je bila inspiracija za celu akciju, jer je osnivač Milorad Bajić podno Zvezdarske šume otvorio kapiju zelenog terena svim klincima, sa životnim uverenjem da sport treba da bude dostupan svoj deci.

– Mi smo jedina besplatna škola fudbala u Beogradu i primer da je to moguće. Osnovna zamisao nije da budemo u plusu, već da deci vratimo pravo na besplatno bavljenje sportom. U moje vreme se članarine nisu plaćale. Jedini uslov je bio talenat na osnovu koga si se borio za mesto u ekipi. Najveći asovi sa ovih prostora uglavnom su dolazili iz radničkih porodica. Karijere su počinjali da grade u lokalnim klubovima u kojima se članarina nije plaćala. Danas se njihovi uspesi prepričavaju. Ako je moglo tada, ne vidim zašto ne bi moglo i sada – kaže Bajić, diplomirani trener fudbala, onog najlepšeg, koji se igra iz čiste ljubavi.

Besplatna ofanzivna taktika mladog stručnjaka motivisala je i druge kolege, saigrače, prijatelje…

– Izuzetno mi je drago što je kompanija Mozzart, koja nam je nedavno pomogla sa važnom donacijom, na primeru škole Trening plus došla na ideju da osnuje Besplatne škole sporta i što će finansirati njihov rad šest meseci. Tako je, pored fudbala, dala podršku i besplatnim školama odbojke, košarke i rukometa. Prošlog leta sam dobio poziv koji me je ispunio ponosom: “Bivši odbojkaš je čuo za tvoju školu i želi da otvori istu za odbojku!” Ubrzo je na Novom Beogradu počela sa radom sekcija besplatne škole odbojke OK Budućnost, pod rukovodstvom Ivana Steljića, koja je, takođe, u Mozzartovom projektu. Ovaj niz sad treba nastaviti, do novih pobeda.

Najveći trijumf za Bajića nije da mali Gatuzo, čiji veliki crtež krasi uredne prostorije kluba, zaista postane novi Đenaro. Nego da što više dece ima mogućnost da otkrije svoje talente, bez obzira na platežne mogućnosti roditelja.

– Fudbalu želimo da vratimo stare vrednosti, da deci omogućimo prostor, motivisane trenere, rekvizite, opremu. I da roditelje potpuno rasteretimo bilo kakvih materijalnih izdataka. Sa decom trenutno rade tri fudbalska trenera, a trudimo se da im bude zabavno u savladavanju osnova fudbalske igre. Roditelji su u početku bili skeptični, pitali se kako je sve to besplatno. Ali su se s vremenom uverili da veliku pažnju posvećujemo kvalitetnom trenažnom procesu. Treći trening u toku nedelje je rezervisan za najtalentovanije, koji tada rade u gotovo individualnom režimu. Kada roditelji vide sve to, ubrzo shvate da smo tu zbog dece i njihovog svestranog razvoja. Da nam nije cilj samo da im bacimo loptu i kažemo “igrajte se”.

Do sada se oko pedesetoro klinaca ozbiljno zaigralo u divnom, šumskom ambijentu, na čistom vazduhu…

– Deca su sve manje na igralištima, otuđeni su od prirode i jedni od drugih. Igra je zamenjena video-igrama. Moramo se potruditi da to promenimo. Da im ne uskratimo sport ni u vreme epidemije. Treninge svakako organizujemo u malim grupama, na otvorenom prostoru. Bespotrebno je distancirati decu u ovom uzrastu od igre i zabave.

Prijave su uveliko u toku (besplatneskolesporta@mozzartsport.com) i traju do 2. aprila, a 70 dečaka uzrasta od 7 do 10 godina će dobiti priliku da trenira bez ikakve nadoknade. Javni čas za odabir biće održan 4. aprila na terenu FK Mladi Mabat, gde će doći i neki od fudbalskih uzora klinaca…

– Mnogo je važno to što su se poznati sportisti uključili u ceo projekat, jer deca svoje idole mogu da vide samo na televiziji. A sada će imati priliku i da ih upoznaju, da treniraju jedan dan pred njima, porazgovaraju… Siguran sam da će im to biti dodatni motiv da još više rade na sebi. Zajedno sa Mozzartom želimo da damo primer da su ovakvi projekti i te kako mogući. Da u svakom većem gradu bude po nekoliko besplatnih škola. Da deca dođu na probni trening, da ih treneri zadrže ili upute na drugi sport za koji možda imaju više talenta. Da deca, na prvom mestu, imaju izbor. Tako se biraju i kasnije stvaraju šampioni.

Ali i treneri…

– Ovakvi projekti su sjajna šansa za mlade kolege, koji mogu da prijave udruženje, privuku donatore i na taj način se prijave za najlepši mogući posao. Potrebna je i podrška države. U Ljubljani lokalna samouprava finansira besplatne škole sporta. Grad pokriva troškove prostora, odnosno daje već postojeće sale na korišćenje, zapošljava profesore fizičkog honorarno i obezbeđuje opremu za trening. Ovaj projekat traje godinama i Slovenija je danas nacija sa najviše olimpijskih medalja po glavi stanovnika. To su zaista mala ulaganja u odnosu na sve blagodeti koje ovakvi projekti daju u budućnosti – zaključuje Milorad Bajić.

ZAHVALNOST LJUDIMA IZ FK MLADI MABAT

Škola Trening plus opstaje zahvaljujući podršci prijatelja i donatora.

Od samog osnivanja imali smo veliku podršku od porodice Radosavljević, koja nam je ustupila teren i klupske prostorije. Potom smo došli na ideju da sva deca koja “prerastu” našu školicu pređu u FK Mladi Mabat. Na taj način bi deca nastavila besplatno da treniraju i plan nam je da ih prijavimo u neku od liga da se nadmeću sa vršnjacima iz drugih klubova. Zahvaljujemo porodici Radosavljević i nadamo se da će mnogo dece stasati u prave ljude na terenima FK Mladi Mabat. Veliku zahvalnost osećam i prema kompaniji Mozzart, opštini Zvezdara koja nam je dala na korišćenje salu, kao i porodici, braći i prijateljima koji su me svih ovih godina podržavali.

JAVNI ČASOVI SA ASOVIMA

Besplatne škole sporta su projekat u okviru kojeg će Mozzart šest meseci finansirati treninge fudbala i odbojke u Beogradu, košarke u Nišu i rukometa u Aranđelovcu. U tom periodu će oko 300 mališana moći da trenira bez ikakve naknade, a akciju su podržala najveća imena našeg sporta. Među njima je i Stefan Jović koji je oduševljen idejom da se u njegovom rodnom gradu 17. aprila održi javni čas košarke, a prethodno će u Beogradu biti javni čas fudbala (4. aprila) i odbojke (10. aprila). U Aranđelovcu je za 24. april zakazano rukometno druženje sa Ratkom Nikolićem. Na tim probnim časovima sa asovima će biti odabrano po 70 polaznika svake školice.

PRIJAVE

Prijave se šalju na adresu besplatneskolesporta@mozzartsport.com.

Za fudbal i košarku mogu se prijaviti dečaci od 7 do 10 godina, za odbojku devojčice od 8 do 11 godina, za rukomet dečaci i devojčice od 8 do 11 godina.