Tajna Pupinovog testamenta: Kako je “iskopan” jedan zaboravljeni primerak uništenog dokumenta zbog kog je moralo da se ide na sud

0

Pupin nije ostavio iza sebe testament. Ili jeste.

To je bila velika dilema.

Godinu i po dana posle smrti, u avgustu 1935. godine, pojavio se navodni Pupinov testament među njegovom dokumentacijom u kompaniji Irving Trust. Njegova ćerka Vava, koju su tad oslovljavali po imenu supruga, kao gospođu Luis Grejam Smit, pred sudom je podnela zahtev za preuzimanje njegovog imanja, što joj je po nasledstvu pripadalo.

Na sudu je, međutim, otkriveno da je Pupin pre dvadeset godina sastavio testament, u dva primerka, jedan položio u svoj sef u kompaniji Irving Trust, a drugi sačuvao među svojom dokumentacijom. Svoj primerak je uništio, a po svemu sudeći je ovaj u sefu zaboravio.

To je bila radna teorija koja se mogla čuti na sudu.

Jedini čovek koji bi mogao da zna šta se dešava bio je njegov lični sekretar kog su navodili kao Džona Keja, a reč je o Jovanu Džonu Kajganoviću, koji je u vreme suđenja bio u Jugoslaviji.

Sudija je 7. septembra 1935. odložio donošenje presude u ovom slučaju. Pupinova ćerka je pred sudom osporila validnost dokumenta koji je predložen…

***

Na sudu su svedočili i sama Pupinova ćerka, njen suprug, kao i Jovan Kajganović, koji je u međuvremenu doputovao iz Jugoslavije, i svi su rekli da im je Pupin rekao da nema testament.

Jugoslovenski konzul u Njujorku (zanimljivo je da su ga u novinama nazivali konzulom Srbije) Janković takođe je svedočio da mu je Pupin rekao da nema testament. Prema jednom izveštaju se navodi i da su svi svedočili da su čuli od Pupina kako je želeo da njegovu imovinu nasledi ćerka. Takođe, prema novinskom izveštaju se navodi i da je originalni testament sadržao klauzulu po kojoj se on odriče svoje imovine u korist Kolumbije, a zauzvrat dobija doživotno finansijsko izdržavanje za sebe i za svoju ćerku. Takođe, na jednom mestu se navodi da je pred sudom svedočeno da je on još 1931. tražio da se uništi testament.

Mesec dana kasnije sud je doneo odluku…

***

Iz knjige “Profesor Majk: Život čoveka koji je promenio Ameriku, Srbiju i svet” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 17. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.