Tajna Jokićevog čuvenog šuta: Akcija “UCLA Rub” koja dovodi do “Somborske vrteške”

0

“Nikola Jokić bi bio najgori MVP u poslednjih 35 godina”, rekao je jedan američki novinar. “Najkonstantniji je igrač tokom cele sezone, dokazao je da je dostojan MVP nagrade”, napisao je Medžik Džonson. Zato je u vreme kada više reakcija može da izazove Rajtova nego Medžikova izjava važno napraviti dublju analizu, neku vrstu skautinga. Tek kada uđete u “sitna crevca”, ono Nikolino kretanje po terenu dobija puni smisao…

Postoji i jedan ugao iz kog se jasnije nego iz bilo kog drugog vidi Jokićev napadački potencijal. On u napadu svojom igrom u stvari zaokružuje svih pet pozicija, tvrdi Toni Lazarušić, analitičar i autor hrvatskog Telesporta.

Prečesto se govori o načinu na koji razigrava saigrače ili šutira sa perimetra, ali Jokić često radi i ono što rade najbolja krila – preuzima ulogu izo-strelca na visokom postu.

U tim situacijama, poput Lebrona recimo, ima opciju da šutne ako mu se igrač odmakne ili da ode u dribling.

Jedna od akcija za ovu ulogu je i UCLA Rub.

Ta akcija podrazumeva upravo izolaciju u postu. Marej okrenut leđima ka košu pravi blok Jokiću, on ga obilazi i dobija loptu na visokom postu u trenutku kada je ostao sam 1 na 1 sa protivničkim igračem.

Odatle smo najčešće gledali Somobr shuffle.

***

Tek kada uđete u “sitna crevca”, ono Nikolino kretanje po terenu dobija puni smisao, a skauting u ta “sitna crevca” i seciranu magiju možete pročitati u velikoj priči u novom broju Nedeljnika.

DETALJNA ANALIZA SVAKE AKCIJE, SVAKOG JOKIĆEVOG POKRETA NA TERENU

Od četvrtka na kioscima, digitalno izdanje već od srede na Nstore.rs