“Tačno 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, odgovorni Priština i Brisel”: Direktor Kancelarije za KiM o pregovorima

0
Printscreen/YouTube/TV HAPPY

Danas se navršava tačno 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i 3.000 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i krši sve sporazume u okviru dijaloga, ali i 3.000 dana borbe Beograda i insistiranja na dijalogu i implementaciji postignutih sporazuma, izjavio je u Briselu direktor Кancelarije za КiM Petar Petković.

“To što sam danas u Briselu, baš na tih 3.000 dana, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjena svih sporazuma od 2013. godine”, rekao je Petković Tanjugu uoči sutrašnje runde razgovora na tehničkom nivou.

Direkror Кancelarije za КiM Petar Petković saopštio je da je opština Đakovica pokrenula protiv Dragice Gašić parnični postupak zbog navodne uzurpacije stana.

Petković je to objavio na svom Tviteru i dodao da je Кancelarija već angažovala advokata koji će pomoći Gašićevoj.

“To je još jedan pritisak na našu povratnicu da se iseli i to pitanje ću sutra pokrenuti pred Miroslavom Lajčakom”, napisao je Petković.

Dragica Gašić je jedina srpska povratnica u Đakovici, protiv koje je 11 albanskih NVO pokrenulo peticiju da se iseli iz grada.

Кako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši – pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

“Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje”, rekao je Petković.