Tači, Veselji i Seljimi krenuli na put za Hag u pratnji Euleksa

2
Profimedia

Tači, lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i šef poslanika Samoopredeljenja Redžep Seljimi u pratnji vozila Euleksa krenuli su prema prištinskom aerodromu na putu ka Hagu.

Njima je potrvđena optužnica pred Specijalizovanim većima za zločine OVK u Hagu.

Sud u Hagu potvrdio je optužnicu za ratne zločine protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, preneo je RTS.

Tači je na konferenciji za novinare u Prištini saopštio da je Sud za zločne OVК u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega i da podnosi ostavku na mesto predsednika. Tači se potom predao istražiteljima Euleksa, javio je RTS.

“Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi”, rekao je danas Tači.

Pozvao je građane da danas, “više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru”.

“Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije”, rekao je Tači.

Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena “koju moramo platiti za slobodu naše zemlje”.

“Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu”, rekao je Tači.

Ranije danas, optužnica je potvrđena i protiv predsednika Demokratske partije Кosova Кadrija Veseljija, koji je tada najavio da će se predati istražiteljima, što je ubrzo i učinio.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

“Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika”, navodi se u optužnici.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Како се ствари развијају, Вучић ће ускоро на разговоре, у Хаг, пре него у Брисел. Узгред, и Хотију је место на робији, али да не прејудицирам. А ето, требали су да иду на бокс.

Comments are closed.