Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na Fejsbuku da je intervencijom Specijalne jedinice kosovske policije ROSU pre devet godina na severu Kosova obezbeđeno teritorijalno ujedinjenje Kosova. On je uz post objavio i snimak svoje iznenadne posete jezeru Gazivode iz 2018. godine.

„25. jul je dan ujedinjenja Kosova“, napisao je Tači u postu uz koji je objavio i snimak svoje posete jezeru Gazivode.

„Akcija Specijalne jedinice Kosovske policije na severu pre devet godina konačno je obezbedila teritorijalno ujedinjenje Republike Kosovo. Heroj Kosova, Enver Zumberi, personifikuje našu žrtvu i napore za očuvanje teritorijalnog integriteta naše države“ naveo je on, podsetišii da je tada poginuo taj pripadnik specijalne policije.

Beograd i Priština su 2011. godine postigli sporazum o integrisanim prelazima. Nezadovoljni tempom i pravcem pregovora o integrisanim prelazima i carinskim pečatima, kosovska vlada je, u nameri da uvede recipročne mere trgovinskom embargu (koji je prethodno izrekla Srbija zbog reči „republika“ na kosovskom carinskom pečatu), na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, poslala Specijalne jedinice Kosovske policije.

Deklarativno, akcija je bila usmerena protiv ilegalne trgovine i nije bila usmerena protiv građana ovog dela Kosova, podseća Kossev.

Tada je, u prvom pokušaju kosovske vlade da uspostavi kontrolu na severu Kosova, u manjem oružanom sukobu 25. jula 2011. godine u Zubinom Potoku poginuo pripadnik kosovske specijalne jedinice, Enver Zumberi, nakon čega su se jedinice ROSU povukle iz četiri severne opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Narednih dana izbili su nemiri zbog akcije kosovskih specijalaca, a širom opština na severu Kosova postavljene su barikade i prolaz nije bio dozvoljavan službenicima kosovskih institucija i Eulexa. Zbog toga su carinici na prelaze Brnjak i Jarinje prevoženi helikopterima. Većina barikada uklonjena je do februara 2012. godine.

Proces barikada i otpora Srba sa Severa uskoro je zamenio nastavak političkog procesa u Briselu, koji je rezultirao takozvanim briselskim dogovorom, čiji je glavni rezultat bilo zvanično raspuštanje srpskih institucija i integracija u kosovski sistem, sa izuzetkom školstva, zdravstva i dela opštinske uprave.

Tači je 2018. godine nenadano posetio jezereo Gazivode, kojim se provozao čamcem, istakavši tom prilikom da je jezero Gazivode teritorija Republike Kosovo. Do ove posete došlo je ubrzo pošto je na istom mestu boravio Aleksandar Vučić.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Bobby
    26. jula 2020. 12:05

    Немаш ти појма, тада смо вас победили са 5:0.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.