Hašim Tači kao predsednik prištinskih institucija na Kosovu nije učestvovao na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu. On je razloge za izostajanje naveo na svom Fejsnuk profilu, prenosi B92.

Tači je nave da „Kosovo ne želi svoju evroatlantsku perspektivu da zameni bilo kojom regionalnom inicijativom“.

On je naveo i da je Srbija na prvom samitu ove nove regionalne inicijative „namerno previdela Kosovo“, prenosi B92 pozivajući se na Kosovo onlajn.

Tači je prethodno naveo i da je „ova regionalna inicijativa besmislena“ sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova.

„Zalažemo se za prevazilaženje trenutnih prepreka dijalogom i međusobnim priznavanjem. Tek kada se tako nešto desi, postaćemo deo takvih regionalnih inicijativa kao jednake države“, napisao je Tači.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je kritikovao albanskog premijera Edija Ramu zbog učešća na Ohridskom samitu gde, kako je naveo, „Republika Kosovo nije priznata“.

U Ohridu je održan trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame posvećen inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala u ove tri države.

Sporazum koji su juče u Ohridu postigli lideri dobio je nadimak “mali Šengen”. Odnosi ove tri države, u ekonomskom smislu, trebalo bi da se urede nalik onim odnosima unutar Evropske unije, pre svega kada je reč o protoku ljudi, robe i kapitala.

U razgovorima je dogovoreno da fitosanitarna inspekcija na graničnim prelazima od sada radi 24 sata dnevno, a ne u jednoj smeni što bi trebalo da smanjiti operativne troškove.

Najavljene su i izmene zakona kojima će se omogućiti da za sve tri zemlje važe iste radna dozvola, kao i da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.