Tači je zadovoljan, Vučić iznenađen, a srpski mediji pišu o “malom Trampu” i kosovskom ubrzanju: Reakcije na postavljanje Ričarda Grenela za američkog izaslanika u pregovorima

0
Foto: Profimedia

Donald Tramp ume da iznenadi svoje saradnike i ceo svet nekom odlukom o smenjivanju ili postavljanju određenih ljudi na pozicije koje su za njega važne. Iznenađenje je izazvala i odluka da američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela imenuje za specijalnog izaslanika u pregovorima Beograda i Prištine.

Upravo takvu reakciju imao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka i ja odmah danas imam razgovor sa Grenelom. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide”, rekao je Vučić i najavio da će sa Grenelom lično razgovarati.

Mediji pišu da je do tog razgovora i došlo, ali da detalji nisu, niti će biti saopšteni javnosti.

Sa druge strane, Hašim Tači nije imao razloga da krije zadovoljstvo.

“Vaše imenovanje doprinosi našem uverenju i poverenju u ovaj proces i mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom. Ovo je potvrda lične posvećenosti predsednika Trampa postizanju mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”, napisao je Tači.

On je istakao da očekuje od Grenela ubranje rešavanja kosovskog pitanja.

Upravo o takvom ubrzanju pišu i mediji u Srbiji.

Blic piše o tome da je Tramp takvu odluku doneo u potrazi za brzim rešenjem kosovskog problema, a ističu da njegov bivši savetnik Samjuel Nanberg radi kampanju Kadriju Veseljiju pred predstojeće kosovske izbore.

Politika je na naslovnoj strani današnjeg izdanja objavila tekst sa naslovom “Mali Tramp trn u oku Briselu i Berlinu”. Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je za taj list da je Grenel čovek koji “bez predrasuda gleda na Srbe” i naglasio da je Srbija možda za milimetar bliže “kompromisnom rešenju”.

I drugi mediji ističu da je Grenel osoba o kojoj u Briselu i naročito Berlinu, nemaju dobro mišljenje.