SzS najavio obraćanje Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji zbog izmena Zakona o izboru poslanika

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Savez za Srbiju (SzS) podneće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, najavljeno je danas.

Predsednik Pokreta za preokret i predsedavajući SzS Janko Veselinović izjavio je novinarima ispred Republičke izborne komisije (RIK) da je Skupština Srbije nakon ukidanja vanrednog stanja i raspisivanja izbora raspuštena i da je taj zakon donet protivustavno.

“Skupština je samo tokom vanrednog stanja mogla da radi po Ustavu, a kada je to stanje ukinuto ona je prešla u status raspuštene skupštine”, smatra Veselinović.

Veselinović je naveo da će se SzS obratiti i drugim međunarodnim institucijama, kao i Venecijanskoj komisiji te da će učiniti sve da se ospori taj “neustavni i nemoralni akt”.

“Nijedna skupština na svetu nije izmenila izborne uslove za vreme trajanja izbornog procesa”, rekao je on.

Naveo je da će SzS bojkotovati izbore i iz drugih razloga, odnosno “zbog toga što ne postoje minimalni zdravstveni uslovi, što nema uslova za demokratske i slobodne izbore, zato što je medijski mrak nikad veći i zbog toga što je SNS zloupotrebila pandemiju u političke svrhe”.

Dodao je da nijedan član SzS neće učestvovati na izborima i pozvao građane da bojkotuju te izbore i da se udruže “u pokret za bojkot”.

Veselinović je istakao da su došli ispred RIK-a kako bi ukazali na sve nezakonitosti i nepoštovanje Ustava Srbije u kojima su zaposleni u toj instituciji “spremni da učestvuju”.

“Ako ne budu poštovali Ustav i zakon biće samo računovođe izborne krađe lažnih izbora (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića”, rekao je Veselinović.

Konferenciji su prisustvovali gotovo svi lideri SzS, a nakon konferencije oni su se uputili ka Skupštini Srbije da podrže lidera Dveri i član tog saveza Boška Obradovića koji tamo štrajkuje glađu.

(Beta)