Agencija Svetske zdravstvene organizacije za kancer klasifikovala je talk kao „verovatno kancerogen“ za ljude, prenosi N1.

Odluka je zasnovana na „ograničenim dokazima“ da talk može izazvati kancer jajnika kod žena, „dovoljno dokaza“ da je povezan sa kancerom kod pacova i „snažnih mehaničkih dokaza“ da pokazuje kancerogene znakove u ljudskim ćelijama, saopštila je Međunarodna agencija za istraživanje kancera pri SZO (IARC).

Talk je prirodni mineral koji se iskopava u mnogim delovima sveta i često se koristi u obliku praha i namenjen je bebama.

Većina ljudi je izložena talku u obliku bebi pudera ili kozmetike, prema IARC-u iz Liona.

Ali najznačajnija izloženost talku se dešava kada se talk kopa, obrađuje ili koristi za proizvodnju proizvoda, dodaje se.

Agencija je saopštila da postoje brojne studije koje su dosledno pokazale povećanje stope kancera jajnika kod žena koje koriste talk, naročito u predelu genitalija.

Ali nije moglo da se isključi da je talk u nekim studijama kontaminiran azbestom koji izaziva kancer.

„Kauzalna uloga talka nije mogla biti u potpunosti utvrđena“, prema nalazima agencije objavljenim u The Lancet Oncology.

Kevin Mekonvej, statističar sa UK’s Open University, koji nije bio uključen u istraživanje, upozorio je da je za procenu IARC-a „najočiglednija interpretacija zapravo pogrešna“.

Agencija samo ima za cilj „da odgovori na pitanje da li supstanca ima potencijal da izazove kancer, pod nekim uslovima koje IARC ne precizira“, rekao je on.

Treba imati u vidu da su studije bile opservacijske i tako nisu mogle da dokažu uzročnost.

Ovo saopštenje dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je američki farmaceutski i kozmetički gigant Džonson i Džonson pristao da plati 700 miliona dolara za namirenje optužbi da je obmanuo kupce o bezbednosti svojih proizvoda u prahu na bazi talka.

Džonson & Džonson nije priznao da je počinio svoje rešenje, iako je povukao proizvod sa tržišta Severne Amerike 2020.

Rezime studija objavljenih 2020. koje pokrivaju 250.000 žena u SAD nije pronašao statističku vezu između upotrebe talka u predelu genitalija i rizika od kancera jajnika.

Takođe, IARC je klasifikovao akrilonitril, hemijsko jedinjenje koje se koristi za pravljenje polimera, kao „kancerogeno za ljude“, što je najviši nivo upozorenja.

Navodi „dovoljne dokaze“ koji povezuju akrilonitril sa kancerom pluća.

Polimeri napravljeni od akrilonitrila koriste se u svemu, od vlakana u odeći do tepiha, plastike i drugih proizvoda široke potrošnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.