SZO: “Velika je verovatnoća za pojavu novih i opasnijih sojeva korone”

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorili su danas da  “postoji velika verovatnoća” pojave novih sojeva koronavirusa, “moguće i opasnijih”.

“Pandemija je daleko od završene”, navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savetuju generalnog direktora SZO.

“Postoji velika verovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje” od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.

Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući. “Osamnaest meseci posle objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama”, rekao je predsednik odbora, Francuz Didje Usen, na konferenciji za novinare.

Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta.

Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovid-19 i smrtnih slučajeva.

Profesor Usen je rekao da odbor ima dve glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.

Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.

“Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodelu vakcina u svetu i podsticati podelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobađanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti”, rekao je profesor Usen.

SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mesecima osuđuju nejednakost u raspodeli vakcina u svetu.

Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedelja biti vakcinisan veći deo njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspele su da vakcinišu tek jedan odsto.